IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделките с имоти в София остават почти без промяна през първото тримесечие

Спадът на ипотечното кредитиране във всички големи градове и в цялата страна се ускорява, сочат данни на Агенцията по вписванията

10:27 | 22.04.19 г. 16
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Забавянето в броя на сделките с жилищни имоти в повечето големи градове и в цялата страна, което започна от средата на миналата година, продължава и в началото на тази година, а спадът на ипотечното кредитиране се ускорява, сочат данни на Агенцията по вписванията за първото тримесечие на 2019 г. В София сделките през първото тримесечие са останали почти без промяна спрямо същия период на 2018 г., а в Пловдив и в цялата страна намаляват. Изключение от общата тенденция при големите градове са Варна и Бургас, където вписаните през първите три месеца на годината имоти постигат годишен ръст.

В столицата вписаните сделки с имоти се връщат към скромен ръст след спада от 3,2% през четвъртото тримесечие на миналата година. Между януари и март в столицата са вписани 5641 сделки с имоти, което е точно с десет повече спрямо първите три месеца на миналата година. Това съответства на годишен ръст от 0,18%.

В Пловдив обаче тенденцията за спад на сделките с имоти продължава за трето поредно тримесечие. Между януари и март в Града под тепетата са сключени 3004 сделки, което представлява понижение с 15,8% спрямо същия период на миналата година, когато са били вписани 3569 сделки. Спадът се ускорява спрямо четвъртото тримесечие на миналата година, когато беше отчетено свиване със 7,7%. Припомняме, че миналата година цените на жилищата в града се повишиха с 14% на годишна основа под влияние и на обявяването му за Европейска столица на културата и това явно отблъсква купувачите от пазара.

След спада през четвъртото тримесечие на миналата година сделките с жилищни имоти във Варна се връщат към растеж с годишно повишение от 4,8% между януари и март. Още по-силно увеличение на годишна основа е отбелязано в Бургас, където вписаните сделки през първите три месеца на годината са нараснали с 6%, прекъсвайки серията от три поредни тримесечия на спад.

Сред останалите големи градове силен ръст на вписаните сделки с имоти е регистриран също във Велико Търново (+9,4%), както и в Сливен и Шумен, съответно с 8,3% и 7%. В същото време обаче сделките с жилищни имоти в Русе намаляват с 1,4%, както и с 2% в Стара Загора, 6,8% в Плевен и 7% в Добрич, а в Благоевград остават без промяна спрямо същия период на миналата година. Спад е отбелязан и в цялата страна с 3,1% на годишна основа, като общият брой на вписаните сделки у нас през първото тримесечие е 40 003.

В 67,2% от включените 113 града в статистиката на Агенцията по вписванията е отбелязан спад на сделките с имоти, сочат изчисления на Investor.bg. Най-голямо е понижението в Девин (-50%), а най-голям ръст е отбелязан в Мадан (+50%).

Общо в 20 града в страната са вписани под сто сделки с имоти през първото тримесечие, като най-малко са в Трън – само 17, сочат още данните на Агенцията по вписванията.

Осезаем спад на ипотеките

И докато при сделките с имоти някои големи градове все още постигат ръст, то вписаните законни и договорни ипотеки намаляват с двуцифрен процент във всички големи градове, както и в цялата страна.

В София спадът на ипотеките се ускорява в сравнение с четвъртото тримесечие на миналата година, когато беше записано понижение от 16,7%. През първите три месеца на новата година е отчетено свиване с 24,4%, като общият брой на вписаните законни и договорни ипотеки за периода достига 2883. Това е второ поредно тримесечие на спад на ипотеките в столицата, след скромния ръст от 0,5% през периода юли-септември 2018 г.

Още по-осезаемо е намалението в другите големи градове. В Пловдив вписаните ипотеки намаляват за трето поредно тримесечие, като понижението достига 32,9% (834 законни и договорни ипотеки през първото тримесечие на 2019 г. спрямо 1243 година по-рано). Това е почти двойно по-голям спад спрямо свиването с 19,8% през четвъртото тримесечие на миналата година. Законните и договорните ипотеки в Града под тепетата се понижиха с 10,6% и през третото тримесечие на миналата година.

Във Варна вписаните ипотеки намаляват с 31,8% на годишна основа, като и тук понижението е почти двойно спрямо четвъртото тримесечие, когато те се свиха със 17,6%. В Бургас спадът на ипотеките достига 34,3%, като се ускорява спрямо последното тримесечие на миналата година, когато понижението беше с 23,3%. Вписаните законни и договорни ипотеки в морския град намаляват за трето поредно тримесечие.

В цялата страна вписаните ипотеки са 9039 спрямо 14 542 през същия период на миналата година, което представлява понижение с 37,8%. Двуцифрен спад на ипотеките е отчетен в почти всички градове в страната, като единствените изключения са Айтос, Ихтиман и Луковит, които отбелязват ръст на ипотечното кредитиране, а в Козлодуй броят на ипотеките е останал непроменен спрямо първото тримесечие на 2019 г. Минимален спад от 0,25% е отчетен в Поморие.

В Трън, където се вписани най-малко сделки с имоти в страната през първото тримесечие на тази година, няма нито една законна или договорна ипотека, а в Ивайловград, Крумовград и Котел е вписана само една. В 38 от 113-те изследвани града законните и договорните ипотеки  са под или точно десет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 46 rate down comment 0
Blueberry
преди 4 години
Скоро ще започнат да слагат и клозета опън план в холокухнята. Един вид да затворим цикъла.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 36 rate down comment 2
perin
преди 4 години
И с уникалната най-съвременна екстра - от дивана пред телевизора в хола да могат с едната ръка да се пресегнат и да вземат бира от хладилника, а с другата да завъртят пържолата на грил-тигана, а приятната миризма и задушевна пушилка свободно да минава през общото помещение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 44 rate down comment 2
perin
преди 4 години
Чак ме е яд, хората така да изпускат златния си шанс за превъзходна сделка - да купят жилище, което строителят строи за 300-400 евро/м2, за 1000-1200 евро/м2. И като допълнителна промоция да изтеглят 1-2-3 кредита, чрез които през целия си трудов стаж да дават половината от заплатата си да вноски и накрая всъщност да са изплатили общо пари като за 2-3 апартамента, но имат един от 86м2, от които 16м2 са общите стълбища, 10м2 са стени и 10м2 е тераса, която на третата година ще протече. Паркирането - на поляната (калта) отсреща или на тротоара пред входа. Гледка - апартаментите на другите късметлии или боклукчиви полета. Път до блока - има, но понякога няма, а понякога има, но без асфалт. Мазилки - има, но след 3-4 години може да се напукат на места или направо да паднат тук-там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 50 rate down comment 1
albobo76
преди 4 години
Господа, повечето сте напълно прави за балон и предстоящата криза. Но може би просто е настъпило насищане на кредитния пазар. Кредитополучалите са задлъжнели до предела си и повече не могат. Следва спад на продажбите и от там спад на цените и така докато се стигне новото равновесие. Прав ли съм?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 33 rate down comment 1
nikolovnn
преди 4 години
Че всичко се е "засилило" надолу им ясно на всички, само дето не искат да си го признаят. Миналата седмица имаше едно интервю, в което "специалистите" се изказаха, че кредитите ще вървят нагоре... то какво се оказа, май в обратната посока вървят.Сякаш ниските лихви не карат хората да теглят толкова много, колкото им се иска на брокерите... или банките вече не ги раздават като бонбони тия парици?Колкото и голяма офанзива да правите (брокери, някой медии, строители) хората вече не Ви вярват. С това само показвате на къде вървят нещата... даже не вървят, те вече се засилват!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 48 rate down comment 3
PlamenIvIvanov
преди 4 години
Защо не напишете какъв е спадът на сделките спрямо предходното тримесечие (Q4'2018)? Нека ви помогна - 38% спад на сделките и 39% спад на ипотечните кредити спрямо Q4 2018. Имотите нямат сезонна цикличност, за да ги сравнявате Q1 vs. Q1 PY, трендът се очертава Q over Q
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 29 rate down comment 2
red6
преди 4 години
И кога ще спре да се говори за тая простотия, че плащането на наем било "загуба" на пари. Разход като разход. Ако толкова искаш варианта заделените пари за апартамент - на борсата, и от месечния ти доход си плащаш наема. След 20 години, ако управлението ти на активите не е малоумно ще имаш 2-3 апартамента пари на борсата. Само дето тогава ще можеш да си ги купиш нови, а не апартамент дето е на 20+ години и си платил една торба данъци за него.П.с. данък НИ в БГ е доста нисък, а при тая хазна, която се очаква да стане още по-празна нищо чудно много скоро да се нормализира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 32 rate down comment 5
red6
преди 4 години
***, кога ли ще те баннат. Не вярвам да си чак толкова обратното на острото. Като изтеглиш кредити за 110% от стойността на апартамента и на около 200-250% сметната, изчислено на база колко реално ще платиш по време на ипотеката спрямо РЕАЛНАТА цена на тухлената кутийка... Това само човек който и грам понятие си няма от каквото и да е ще го направи.Да не говорим и че масово си купуваш НИ в гаранция от... 5 години, при положение, че мога да си купя КИА с гаранция от 7 години :D :D Смятай за какво качество говорим, след като НИ ти дават 5г. гаранция. Ами мерси, ама вече почнаха балъците да свършват. Ако толкова човек го е страх за парите му в БГ банки - има швейцарски такива. И не само швейцарски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 45
s3
преди 4 години
Тоно си разбрал, по-добре е да се купи апартамент, реално не слагаш никакви пари насреща и си живееш в него, отколкото да плащаш наеми и да нямаш нищо. Реално погледнато, банките у нас раздават едни апартаменти насам и натам, на хора без никакви спестявания, защото икономическата перспектива пред България е стабилитетна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 25 rate down comment 8
mrynmryn
преди 4 години
Викаш, ако купя един апартамент за 200к, който реално струва 150к, е по-оферта, отколкото да ги държа в банка, при ~3% годишна инфлация?Сега апартаменти купуват балъци или такива, които са на зор. 11г. минаха от последната до още 6-7 се очаква следващата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още