IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българският бизнес: ТЕЦ „Марица изток-2“ трябва да бъде спасена

Работодатели и синдикати обсъдиха цената на тока на извънредна среща в Министерски съвет с премира Бойко Борисов и енергийния министър Теменужка Петкова

15:54 | 22.04.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Приключи извънредната среща в Министерски съвет между представители на работодателските организации и синдикатите с премиера Бойко Борисов и енергийния министър Теменужка Петкова, на която беше обсъдено новото покачване на цените на електроенергията за бизнеса на свободния енергиен пазар от началото на април, съобщава БНР. 

Въпреки че в момента ценовото ниво на електроенергията, търгувана на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) е без особено силно изразена волатилност, проблемът с високите моментни стойности продължава да бъде проблем за българския бизнес.

Търговците на свободния пазар са сигнализирали, че след като от 1 юни отпадна таксата за износ на електроенергия, цената на тока може да се повиши с 10 лв за бизнеса, което ще доведе до поскъпване и на стоките и услугите.

По думите на Теменужка Петкова на тази среща представителите на работодателските организации са изразили своите притеснения относно покачването на цената на електроенергията на свободния пазар.

Министърът уверява, че държавата изпълнява поетите ангажименти към БНЕБ.

Дружествата от групата на „Български енергиен холдинг“ ЕАД (БЕХ), спазвайки Закона за енергетиката, порадват електроенергия на свободния пазар. Отделно от това държавните енергийни компании ежедневно предлагат по над 680 мегаватчаса всеки час на пазарната платформа „Ден напред“ на цена от 44,10 лв.

„Това е цена, която е определена от Европейската комисия (ЕК), и ангажимент, който ние стриктно спазваме“, увери Петкова, цитирана от БТА.

Пред БНТ говори и новоназначеният председател на Комисията по енергетика към Народното събрание Валентин Николов, който обясни, че действително проблемът съществува, но ще бъдат направени всички възможни мерки, за да не се стигне до там.

От НС в момента разглеждат на второ четене Законопроект за промяна на Закона за енергетиката, като ще извадят на свободния пазар и малките възобновяеми енергийни източници, така че да има повече ток и да не се стигне до увеличение на цените.

От бизнеса са настояли също така, след като отпада таксата за износ, да отпадне и таксата за внос, за да може и българските компании да купуват електроенергия на по-ниски цени.

От синдикатите уведомиха, че основното нещо, заради което днес са присъствали, е тежкото състояние на ТЕЦ „Марица 2". Дружеството е заплашено от фалит. Те са получили уверение, че до Великден ЕК ще успее да вземе решение и по този казус, като България се надява Брюксел да се съгласи да бъде подпомогната централата чрез увеличение на нейния капитал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 32 rate down comment 0
Hahoto
преди 4 години
Виновни са емисиите за въглероден двуокис, които рекетьорски налага ЕС, чрез еко лобито, платено от ВЕИ индустрията. Виновна е държавата, че кара ТЕЦа да работи на пълни обороти, а да продава тока под себестойност, от което са и тези загуби. Ама някой добре си пълни джоба от ситуацията. Виновни са ДКВЕР, че изпълняват политически поръчки, вместо да регулират пазара. А ако държавния ТЕЦ2 вземе че фалира, мале какви приватизационни апетити ще се появят. Поне още 10-20 години ще работи тази централа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 31 rate down comment 1
кико
преди 4 години
Досега, ТЯ спасяваше НЕК.. (а защо ли) а сега..... в крайна сметка пак народа ще е... но главния виновник са чиновниците и ВЕИтата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 31 rate down comment 0
кико
преди 4 години
Виждам, че имате мнение по въпроса, но има някои неточности и подробности. Ако желаете, мога да Ви ги спомена, за да имате още по ясна представа за ситуацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 55 rate down comment 8
lyusien
преди 4 години
Ами българския бизнес да я спаси тази централа Тя е безвъзвратно фалирала Само че българския бизнес я спасява само на думи Пак държавата т с обикновените нещастни данъкоплатци ще я спасяват тази централа Българския бизнес може само да иска безкрайно отлагане на въвеждането на касовите апарати отлагане на въвеждането на ТОЛ системата А с какви пари държавата да спасява тази пропаднала централа Тези от профсъюзите постоянно плашат държавата със стачки на миньорите и тези от ТЕЦ Марица изток И какво от това С техните стачки и без техните стачки тя е фалирала Става въпрос за едни 1200мегавата Дори да я спрат и да внасят електроенергия на нещастните потребители и данъкоплатци ще им бъде по евтино Но какво ще храни политиците номенклатурите в тази централа и великите организации на бизнеса
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 57 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 4 години
Трябва да се спаси, въпросът е с чии пари? Вероятно става въпрос за общите. Ако ще е за тях, аз мога да ги изхарча и да спася света. Повервайте ми!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още