IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Борисов и три министерства ще решават проблема на УНСС

Ректорът на висшето училище: Фалит? Образователният министър да бъде мъдър, иначе проектът ще бъде прекратен

12:12 | 24.04.19 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бойко Борисов и три министерства ще решават проблема на УНСС

Премиерът Бойко Борисов и три министерства – МРРБ, финансовото министерство и на образованието ще търсят решение на проблема на Университета за национално и световно стопанство. Утре ще се проведе среща с ръководството на висшето учебно заведение с представители на министерствата, съобщи министър-председателят преди правителственото заседание, цитиран от БТА.

В сряда Борисов се видя с ректора на УНСС проф. Стати Статев, който в отворено писмо от името на висшето училище вчера до министър-председателя, министъра на финансите и до министъра на образованието и науката, настоява да се осигурят необходимите средства от 10,3 млн. лева, за да бъде завършен и оборудван новият учебният корпус на УНСС, който се осъществява с европейски средства, за да не се стигне до фактическа неплатежоспособност на университета.

Необходимо е финансирането да се осигури в най-кратки срокове, за да се удължи срокът на проекта, посочиха от УНСС. В противен случай ще бъдат загубени 4,5 млн. лева европейска безвъзмездна помощ, която държавата ще се наложи да връща заедно с лихвите.

Investor.bg припомня, че през 2016 г. започна строежът на новия корпус на УНСС. Но сградата все още е на фаза груб строеж. Част от финансирането трябва да бъде осигурено по европейска програма, а с другата част от парите е ангажирана държавата. Вторият кабинет на Бойко Борисов обеща 7 млн. лева за построяване на новия корпус на УНСС, но не изплаща и стотинка.

Пред Вulgaria ON AIR  ректорът на УНСС проф. Стати Статев коментира ситуацията. "Говорих с образователния министър. Надявам се на мъдрото му решение. В противен случай проектът ще бъде прекратен. Що за пример даваме на възпитаниците ни? От 2017 г. изпращаме писма към правителството и нямаме нито един отговор. Не споделям разбирането, че за да се реши един проблем в държавата, трябва да се вдига шум. Разчитахме, че въпросът ще бъде решен. Не може финансов министър да подпише договор, че ще изплаща милиони на година и да не ги изплати", заяви ректорът. 

Той обясни, че в подписания договор с държавата пише, че всяка година трябва да се усвоява милион от евросредствата и 2 милиона от държавата.

"Корпусът ще даде възможност на всички студенти на УНСС да се обучават в реални условия от практиката. В момента не можем да провеждаме занятията си спокойно, тъй като няма място. С новите зали на този корпус ще се развие значително висшето ни образование. Държавата трябва да покаже, че образованието е приоритет", посочи председателят на Студентския съвет при УНСС Ангел Стойков пред Bulgaria ON AIR.

Финансирането на проекта е било предвидено да се извършва по два стълба – спечелен конкурс за европейски средства по Оперативна програма „Региони в растеж“ в размер на 4,5 млн. лева и ангажимент за съфинансиране на Министерството на финансите (чрез Министерството на културата) за общо 7,5 млн. лева в рамките на три години.Средствата от държавата е трябвало да бъдат отпускани всяка година от 2017 г. до 2019 г. на равни части от по 2,5 млн. лева. Заради неполучено финансиране проектът е замразен през 2018 г., но по-рано този месец изпълнителят на проекта отправя искане за доброволно изплащане на дължими суми.

От Министерството на финансите обявиха, че потвърждават вече поетия ангажимент за осигуряване на средства от държавния бюджет в размер до 7,5 млн. лева, но едва след усвояване на ресурса по Оперативна програма „Региони в растеж“ и до размера на проекта съгласно основния договор.

Според МФ към настоящия момент предвидените в проекта средства в размер на 4,5 млн. лв. по ОПРР не са усвоени и „считаме, че средства от държавния бюджет следва да бъдат предоставени след пълното усвояване на безвъзмездната финансова помощ“, пише в писмото на ведомството на Владислав Горанов.

В него се пояснява, че не може да подкрепи направеното искане за допълнителни средства, които са вследствие от сключено допълнително споразумение към основния договор за 1,2 млн. лева с фирмата-изпълнител „ГВ 2016“ ДЗЗД заради открит топлопровод под строителния парцел след приключване на процедурата, както и за 1,5 млн. лева за обзавеждане и оборудване на учебните помещения.

От ведомството на Владислав Горанов обмислят провеждането на финансова инспекция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 6 rate down comment 0
serafima
преди 4 години
Всички знаят, че броят на студентите дори в УНСС намалява от година на година. Защо им е нов корпус? Според мене, защото са им обещали едни пари и сега си ги гонят. Освен ако не са междувременно подхарчили други, за да говорят за фалит?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 0
Пишман Investor
преди 4 години
+1икономически униерситет във фалит - мале, мале
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 0
DarkStar
преди 4 години
Фалитът на това "учреждение" е най-логичният завършек на тази пародия, която години наред се разиграва там... Жалко, че вместо по естествен път системата на образованието да се прочисти от лошите практики, хора като Борисов искат да запазят "статуквото", срещу още някой глас...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 1
CGY
преди 4 години
На какво може да научи икономически университет пред фалит? Закривай! Поне младежите да не си губят времето. Субсидията да се пренасочи за стипендии в чужбина за по-добрите, а останалите да си търсят по-адекватно професионално поприще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 1
abdul
преди 4 години
Не е ли сега момента на тоя шапкар стати да му се покаже къде точно се намира изхода? https://***/2KY2QGq
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 3
lyusien
преди 4 години
-Вероятно още днес добрия Уил Хънтинг от Банкя ще реши проблема на този университет и ще им даде пари за разширението Въпреки че трудовия пазар е претъпкан от икономисти и такива като тези откриха филиали на университетите си дори в Гебеджа и къде ли не другаде И фин министър и той ще клекне В каква държава живеем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 1
khao
преди 4 години
Боце, нещо ми вие в предната дясна гума, може би е лагер ама не съм сигурен ... ще минеш ли днес след като свършиш с копането на копки, да видиш кво е и да ми решиш проблем, все пак сме в предизборна обстановка !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още