IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът все още не е доволен от промените в Наредба Н-18

От БСК призовават управляващите да преосмислят подхода си и да се съобразят с исканията на фирмите

15:46 | 24.04.19 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Бизнесът в България все още не е доволен от напредъка в диалога между държавата и фирмите относно проблемите с Наредба Н-18 за касовите апарати.

От декларация на Българска стопанска камара (БСК), изпратена до Народното събрание, Министерски съвет и медиите, става ясно, че въпреки предупрежденията от страна на работодателските организации, в т.ч. и на БСК, че новите изисквания са по същество свръхрегулация и създават излишна административна тежест върху бизнеса, нормативната промяна е била приета без необходимата качествена оценка на въздействието й. „В резултат на това, в края на м. март бяхме свидетели на хаос и сред фирмите, и сред институциите във връзка с необходимостта от приложение на изискванията“, пише в документа.

Според бизнеса има пренебрежимо малък напредък и декларирана готовност за предприемане на закъснели промени в някои от конфликтните текстове, които не е ясно кога ще се случат и далеч не решават настоящите основни проблеми в Наредбата - свръхрегулация и достъп до чувствителна бизнес информация, промяна на статута на картовите разплащания, неясни дефиниции на софтуерите за управление на продажби и др. Реалните разходи, които трябва да направи бизнесът за постигане на съответствие с изискванията на Наредбата, са в пъти по-големи от предварително предвидените от МФ. 

„Представителите на българския бизнес нееднократно са декларирали готовност и желание да работят за изсветляване на икономиката, за създаване на благоприятна бизнес среда, която да гарантира спокойно и равнопоставено участие на всички бизнес оператори на пазара. Тези цели обаче не могат да бъдат постигнати чрез безсмислени регулации, които водят до непредвидимост, несигурност и хаос, и по същество са удар основно върху белия бизнес, докато некоректните търговци ще продължат да оперират безпрепятствено и безнаказно“, пише в декларацията.

От БСК призовават управляващите да преосмислят подхода си по отношение Наредба Н-18 така, както го направиха със Закона за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП). Това ще е доказателство, че в българската политика надделява разумът, а не въвеждането на прибързани и необмислени регулации, категорични са от камарата.

От работодателската организация уточняват, че приветстват намерението на управляващото мнозинство за промяна в ЗМИП и облекчаването на изискванията за деклариране на действителен собственик на юридическо лице, както и отпадането на задължението за фирмите да декларират в ДАНС своите планове за обучение на служителите си във връзка с прилагането на Закона.

„Похвално е, че този проблем беше осъзнат от страна на управляващите и вече е налице готовност за неговото преодоляване. За съжаление, не виждаме подобна готовност и по отношение на други регламенти, създаващи не по-малки проблеми на фирмите и криещи опасност от хаос и непостигане на предварително заложените цели“, коментират още от БСК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 12 rate down comment 0
vankata89
преди 4 години
Още нещо нека ви кажа какви неандерталци са НАП. БНБ в официално писмо казва че НЕ трябва да се печатат касови бележки за Paypal, но според тиквочите от нап трябва. Ако някой е приемал фирмени плащания с paypal интерсно каква стойност би чукнал в касовия бон след като paypal нямат левова валута може би ползва еврова и превалутира по курса на БНБ WTF. Да не говорим че според новата наредба касовите бележки трябва да са в реално време тоест ако имате каквото и да е СУПТО трябва да го накарате да комуникира с paypal. Имате два избора молите се да има одобрено такова СУПТО в НАП и фирмата да го продава, вариант две вие си правите СУПТО-то както си искате но тогава зависите от шуробаджанака на 60 години който не знае какво е това paypal да ви го одобри. Държавата осеща ли се какви пропуснати ползи има заради собствената си алчност и глупост. Пестенето е майка на мизерията в случея цепенето на стотинката от НАП.Имаше един виц защо тоалетната хартия е трипластова?Единия екземпляр отива в НАП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 1
data
преди 4 години
аха , стана ясно - в word става , ама виж в excel не става щот с него става не лоши база данни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 13 rate down comment 1
vankata89
преди 4 години
Ако някой от инвестора чете коментарите ми моля нека да напише една статия за проблемите които съм посочил в тази наредба защото държавата не разгласява тези подробности пред простолюдието което не го интересува тай като него това не го засяга пряко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 0
vankata89
преди 4 години
Мисля че може понеже няма база данни и не може да се прави справка :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 1
data
преди 4 години
да, вече не можем да си пишем фактурите в Word и Excel . Требе в микроинвест !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 16 rate down comment 0
vankata89
преди 4 години
Още нещо ако ползвате софтуер за фактуриране и този софтуер има база данни и запазва вашите фактури също е СУПТО и попада под ударите на наредбата https://***.kik-info.com/***/***-i-akcenti/Bezplatno-fakturirane-bez-nuzhda-ot-SUPTO-i-vrazka.145312.phpТакава свръг регулация няма никъде по света ама от мутренско управление какво да очакваш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 15 rate down comment 0
data
преди 4 години
Тебе определено те боли главата , а и нямаш никаква идея от нещата който коментираш ., ГЕРБ требе по добре да плащат на троловете си , че инак им е много ниско нивото . Vankata89 - точно казано . И пак да питаме главочите от нап - има огромен брой фирми който са си ПЛАТИЛИ за да им разработят софтуер за техните нужди - те кво ще правят ? Ще минават към микроивест ли ? Смешници !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 1
khao
преди 4 години
Ще има няколко наши фирми с бързо и лесно одобрен софтуер които ще събират пари за годишен абонамент-----то това е идеята на тази наредба, преди това бяха четците за лични карти по болниците, после за отпечатъци ... всяка години се развързва една електроника или софтуер от нашите фирми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 1
vankata89
преди 4 години
С какво ни помога печатането на касов бон в реално време за събирнето на ДДС за картови плащания като реално картовите плащания пристигат в банкова сметка. Само да кажа че фирмите които приемат пари само по банкова сметка не е нужно да имат касов апарат и не печат бонове :). В Естония може дадеш автоматичен достъп до фирмената си банкова сметка оперища с картовите плащания ако искаш и по този начин не те занимават с глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 1
vankata89
преди 4 години
Другото безумие като изпратите софтуера си за одобрение към КЪРЛЕЖИТЕ трябва да им направите специално ръководство за тях как се ползва софтуера на български и те не проверяват фукционалноста на самия софтуер ами проверяват по това какво е написано в това тъпо раководство и могат да ви върнат за каквото им скимне е къф е смисала от цялото това комунистическо безумие ако някой ми каже. Ще има няколко наши фирми с бързо и лесно одобрен софтуер които ще събират пари за годишен абонамент и фирмите ще прехвърлят цялото това безумие в цените си така че накрая пак гражданина ще го отнесе. Да не говорим че и като някой бизнес затвори или мине на сиво може приходите още повече да спаднат :) ама *** *** и не разбира и се кефи като бизнеса плаща нищо че реално накрая той плаща цялата сметка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още