IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 25 април

07:43 | 25.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

413 сделки с имоти, купени от “Артекс”, и 416 имена в списък - кой иска да ги освети?

в. 24 часа

413 сделки с имоти и 416 имена на купувачи - това е реалният, пълен списък на продадените от строителната компания “Артекс” апартаменти и гаражи за периода 2016-2019 г. Списъкът бе изпратен анонимно до редакцията на “24 часа”, придружен с призив да бъде проверен за присъствие в него на данъчни, митничари и други висши държавни служители.

Подателят е регистрирал специално мейл кутия в швейцарски сървър, който предлага пълно криптиране и анонимност на електронната поща. Документите са автентични. От компанията потвърдиха, че са истински, но са изненадани от появата им, защото преди дни са предоставили този документ за периода 2016-2019 г. на разследващите органи.

Пуснаха 20 млн. субсидия на синода и мюфтийството

в. 24 часа

Българската православна църква и Главното мюфтийство ще получат 20,7 млн. лв. от държавата като субсидия за тази година, реши правителството вчера. “Това са парите както обещахме за вероизповеданията за Светия синод, за мюфтийството, за всички останали. Така че днес на Велика сряда, така, както поехме ангажимент към синода да могат и свещениците да си получат заплатите, така както е по закон”, каза в началото на заседанието премиерът Бойко Борисов. За Българската православна църква отиват 15 млн. лв., а за мюфтийството - 5,7 млн. лв. Парите са от преструктуриране на бюджета.

Терасата на шефа на КПКОНПИ все пак е негова

в. Сега

8 години след събарянето на незаконното барбекю на Доган в Сараите в Бояна предстои ново знаково събаряне. Двата дървени навеса на терасата на шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев трябва да бъдат премахнати, тъй като са изградени над най-високата според строителните разрешения точка на покрива на сградата - т.нар. кота "корниз". Това е решението на служителите от столичния район "Слатина".

От думите на кмета на "Слатина" обаче не става ясно каква ще е съдбата на сауната и барбекюто на терасата на Георгиев. Сауната е за шести души, има и зимна, и лятна градина. Постройките не са споменати в заповедта, въпреки че преди седмица от местната общинска администрация съобщиха специално за сауната, че е без документи.

Обучението в 13 вуза поскъпва с 30 до 270 лв.

В. Сега

С 5 до 63%, или от 30 лв. до 270 лв., се увеличават таксите за обучение на студенти в 13 висши училища у нас. Това следва от вчерашното решение на МС, с което утвърди таксите за кандидатстване и за обучение на студенти и докторанти за новата академична 2019/2020 г. Те ще обхванат над 160 000 брой учащи, в т.ч. 155 000 студенти и 5000 докторанти в редовна и задочна форма на обучение в държавните висши училища.

Най-голямото увеличение на цените от 63% е при Техническия университет в Габрово и ще засегне бъдещите студенти в задочна форма на обучение, които изберат техническите науки. Обучението в почти всички направления без общо инженерство и комуникационна и компютърна техника поскъпва и в Техническия университет във Варна - от 550 лв. на 650 лв. за редовна бакалавърска форма.

150 хил. българи отиват за празниците в чужбина
в. Монитор

Общо 130-150 хил. българи ще пътуват за чужбина по празниците, като основните предпочитания са за съседните балкански държави - Гърция, Турция, Северна Македония, Хърватска и Сърбия. Великобритания ще е №1 от по-далечните европейски дестинации, като след нея се нареждат Италия, Испания и Германия. Това прогнозира за „Монитор” Константин Занков, главен експерт към Института за анализи и оценки в туризма. По думите му най-много ще са пътуванията на българите зад граница по време на празниците към Гърция, като повечето посещения в южната ни съседка ще са около Великден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:00 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още