IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон предлага значително понижаване на данъка върху доходите*

Той предлага също така реформиране на Шенгенското пространсто и изключване от него на страни, които не приемат мигранти

20:42 | 25.04.19 г. 4
<p>
	Френският президент Еманюел Макрон.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Френският президент Еманюел Макрон. Снимка: Ройтерс

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че започнатите след избирането му реформи трябва да продължат въпреки кризата, провокирана от демонстрациите на "жълтите жилетки", предадоха Франс прес и БТА.

Макрон заяви това на пресконференция, на която изложи предложенията си, формирани след националния дебат, започнал след антиправителствените протест. Обръщението му към французите по тези въпроси бе планирано за миналата седмица, но бе отложено заради пожара в парижката катедрала Нотр Дам.

Според Макрон реформите на правителството отговарят на стремежите на френския народ.

"Мисля, че текущите и бъдещите реформи в нашата страна не трябва да бъдат спирани, тъй като те в много голяма степен отговарят на стремежите на нашите съграждани. Предприетите мерки през тези първи две години в много отношения бяха справедливи", въпреки че вероятно невинаги бяха "достатъчно бързи, радикални и хуманни", отбеляза френският президент.

Протестите на "жълтите жилетки" продължават от месеци, като демонстрантите настояват правителството да промени икономическата си политика.

Макрон обеща също така ново намаляване на данъците и заяви, че французите ще трябва да работят повече.

Две години след идването си на власт френският президент е подложен на натиск да предприеме политики за успокояване на движението на „жълтите жилетки“, започнало преди пет месеца. Първият пакет от мерки на стойност 10 млрд. долара (11,13 млрд. долара) от миналия декември не можа да върне духа в бутилката, отбелязва Ройтерс.

Макрон заяви, че иска „значително“ понижаване на данъка върху доходите, което ще бъде финансирано чрез затваряне на вратички, от които се възползват някои компании, и свиване на държавните разходи, но допълни, че французите също така ще трябва да работят повече.

Намаляването на данъците, което ще бъде предприето в момент, когато Франция се бори да държи бюджетния си дефицит под контрол и да се придържа към правилата на ЕС, ще бъде на стойност около 5 млрд. евро. 

"Трябва да работим повече, казвал съм го и преди. Франция работи доста по-малко от съседите си. Трябва да имаме истински дебат по този въпрос", посочи френският президент. 

„Питам се: трябва ли да спрем всичко, което направихме през последните две години? По грешен път ли поехме? Мисля, че е точно обратното“, допълни Макрон по време на първата за президентския му мандат пресконференция в Елисейския дворец.

Френският президент каза още, че иска хората да се чувстват по-ангажирани с демократичния процес чрез опростяване на правилата за провеждане на референдуми. Предвижданата промяна се състои в намаляване на един милион на броя подписи, необходим за организирането на такива допитвания. Сега за провеждане на референдум са необходими подписите на 10 процента от имащите право на глас. 

Предвижда се също децентрализиране в рамките на една година на повече функции на правителството с оглед скъсване с историческия "центристки" метод, при който всичко се решава в Париж. Училища и болници вече няма да бъдат затваряни без подкрепата на местния кмет, посочи Макрон. 

Той съобщи, че пенсионната реформа ще бъде внесена в кабинета това лято и бъдещи увеличения на най-ниските пенсии ще бъдат индексирани с инфлацията в рамките на още едно усилие да бъдат подкрепени служителите с по-ниски доходи. 

Макрон изрази съжаление, че е създал у французите впечатлението, че е строг и дори несправедлив, и призна, че е бил нетърпелив и взискателен.

Той съобщи, че предлага намаляване на броя на депутатите и промяна на начина, по който се избират народните представители. Целта е по-добре да бъде представено разнообразието на френските политически партии, предадоха Асошиейтед прес и БТА.

Съгласно действащата избирателна система партията победител на парламентарните избори печели силно мнозинство в парламента и по този начин се поставят в по-неблагоприятно положение по-малките партии. Макрон иска част от депутатите в долната камара на парламента да се избират по пропорционална система. 

Границите в Европа - националните и външните на ЕС - трябва да се контролират и защитават по-добре, а Шенгенското споразумение да се реформира и, ако трябва, няколко държави да отпаднат от него, заяви още в необичайно дългата си пресконференция късно в четвъртък президентът Макрон. Нациите съществуват и благодарение на своите граници, но за да бъдем открити, трябват ясни предели, нужни са правила, за да приютиш някого ти е нужен дом, а той се нуждае от граници, обясни той. "Решихме да имаме общи граници, създадохме Шенгенското споразумение, но то повече не работи", каза Макрон.

От изказването се разбра, че идеята му е от зоната за пътуване без паспортен контрол между 26 държави да отпаднат онези, които не участват в преразпределянето на мигранти.

*Информацията е допълнена в 20,58 ч. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 2
korn
преди 4 години
Прав е Макрон.Французите трябва да се разработят малко.Добрите времена свършиха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 6
studioaa
преди 4 години
Макрон е болен от еврофилистифилис, тежко нелечимо заболяване, страдащите, от което искат да създадат някаква европейска федерация и общи федерални институции базирани на принципа на марксизма/ленинизма. За огромно съжаление редакцията на инвеститора се състои само от крайнолеви еврофили, които на мен ми прилича на положението в една друга много популярна медия в миналото у нас, младите българи не си я спомнят, но могат да питат майка си/баба си за тази медия. Cheerleading на обединена Европа за огромно съжаление е заменил изцяло всякакви опити да се направи безпристрастна оценка на членството ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 4
power grid
преди 4 години
Този човек явно има французите за глупа.ци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
cymru
преди 4 години
Значително защо не е в кавички? Това е 65 евро на човек годишно. Като махнем деца и пенсионери я стигне 100, я не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още