IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Помогнаха ли на туризма построените с евросредства къщи за гости?

Държавата може да си върне имотите, твърди Мехмед Дикме

10:50 | 30.04.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Pixabay</p>

Снимка: Pixabay

Прокуратурата започна проверки в 746 къщи за гости, построени с пари по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007 - 2013. Целта е да се установи дали евросредствата са помогнали за развитие на селския туризъм, или собствениците ползват имотите единствено за собствена употреба.

Повод за проверката е разследването срещу бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев по съмнение за източване на евросредства от ПРСР чрез подставено лице, построило къща за гости, която не се ползва по предназначение. 

На половин час от София в село Караполци са построени две къщи за гости. Първата се състои от къща за живеене и голям гараж. На регистрирания туристически обект липсва табела, че предлага нощувка, съобщи bTV.

Проектът е субсидиран с над 391 хиляди лева. Къщата е въведена в експлоатация през септември 2015-та. По закон тя трябва да работи 5 години след това, т. е. и в момента трябва да приема гости.  „Това никога не е било къща за гости, а за лично ползване”, заяви Тодор Гергов – жител на селото. Другата къща е на съседна улица. Тя разполага с две сгради за живеене, гараж и барбекю. Получила е 336 хиляди лева евросубсидия. Кметът на селото казва, че двете къщи за гости са собственост на една фамилия.

Според справка в имотния регистър имотите, върху които са построени къщите, са били собственост на едно и също лице. Телевизионният екип не успя да се свърже с него по телефона.

От фонд „Земеделие" отказаха информацията по темата с обяснението, че тече прокурорска проверка.

„Държавата може да си върне имотите, построени като къщи за гости, ако се докаже, че те не са използвани по предназначение. Европейската субсидия може да стане изискуема“, заяви  бившият земеделски министър Мехмед Дикме пред bTV.

По думите му основният виновник за злоупотребите е контролиращият орган в лицето на ДФ "Земеделие".

„Проблемът е и в експлоатацията на тези къщи. Прокуратурата след проверката не може да повдигне обвинение на тези хора, които към настоящия момент не използват къщите (за обществено ползване), защото не са извършили някакво престъпление. Престъпление ще бъде, ако не са спазили процедурата и са взели неправомерно субсидията", коментира още Дикме.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 3
s3
преди 4 години
Разбира се, че евросредствата спомагат за развитието на туризма у нас. Много хора искат да си построят къщи по селата за да се развиват селскостопамнските райони и ето че тази европрограма спомага за това. Добре е, че на народа се дава възможността да си строи къщи с европари и да се усвояват повече фондове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още