IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР: По-скъпите квоти за емисии няма да повлияят на цените на парното и тока

Топлофикационните дружества искат да прехвърлят тежестта на своите задължения относно закупуването на квоти върху потребителите, посочва Иван Иванов

14:28 | 30.04.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.<em> Снимка: Investor Media Group</em></p>

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. Снимка: Investor Media Group

По-високите цени за емисиите на въглероден диоксид няма да повлияят на цените на парното и тока за бита. Това увери председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов в отговор на журналистически въпрос. 

"Единствената промяна, която е налице, е обстоятелството, че цената на емисиите се увеличи. Но по никакъв начин това увеличение не може да бъде отнесено към цената за потребителите", изтъкна Иванов.

Преди няколко дни различните топлофикации в страната отправиха своите искания за нови цени. Увеличенията, които бяха заявени, бяха между 3 и 108 процента.

С най-голям ръст се отчетоха „Топлофикация Габрово“ ЕАД – 107,78%, следвана от „Топлофикация Велико Търново“ АД (88,63%) и „Топлофикация Русе“ АД (48,34%).

Най-малко увеличение поиска "Топлофикация-София".

Топлофикационните дружества, които произвеждат електрическата енергия по комбиниран начин, поискаха и голямо увеличение на произведения от тях ток.

По думите на Иванов топлофикациите искат да прехвърлят всички тези задължения към крайните потребители. Той добави, че КЕВР в крайното си решение ще намери баланс, като няма да допусне една от двете енергии - топлинна или електрическа, да бъде допълнително фаворизирана за сметка на другата.

"За момента не е възможно по-високата стойност за емисии да повлияе и на цената на тока за бита", категоричен бе председателят на КЕВР.

По отношение на електроенергията Иванов подчерта още преди две седмици, че поскъпването на електричеството от 1 юли ще бъде в рамките на настоящата инфлация, т.е. между 3,5% и 3,6 на сто.

Investor припомня, че тогава КЕВР публикува изявленията на производителите и доставчиците на електроенергия относно покачването на цените.

Електроразпределителните дружества заявиха по-високи стойности както за дневната тарифа, така и за нощната.

От „ЧЕЗ Разпределение България" АД поискаха цената на нощната тарифа да се повиши с 67,6% от 1 юни.

Увеличение търсят и EVN България и ЕНЕРГО-ПРО.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 3
studioaa
преди 4 години
Това е чиста лъжа в навечерието на евроизборите с цел да не се настройва българина срещу евроинтеграцията. Европейската народно-комунистическа партия начело с лъжливия комунист манфред вебер губи рекорден брой мандати и стремежът е да се минимизат загубите с лъжи като твърденията на КЕВР.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още