IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София получи 22 нови автобуса на природен газ

Ще бъдат пуснати в експлоатация още екологични автобуси за градския транспорт

17:58 | 30.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

22 нови автобуса на природен газ тръгнаха в София. Те ще се движат по линии 604, 113, 75 и 384 на градския транспорт, съобщи кметът Йорданка Фандъкова, цитирана от „Фокус“.

Тя обърна внимание, че екологичните автобуси са част от програмата на общината срещу мръсния въздух. Средствата за новите автобуси са икономисани преди няколко години от закупуването на първите 110 дизелови автобуса. 

Кметът обяви, че до средата на годината ще бъдат пуснати в експлоатация още 60 автобуса на природен газ. Очакват се и още 15 електробуса.  Така 91% от автобусите в столичния автопарк ще отговарят на най-високия екологичен клас в момента - Евро 6. 

Автобусите Yutong, задвижвани на природен газ (CNG), имат пробег 400 км при напълно заредени бутилки. Те са 12-метрови, нископодови, с корпус от двойно галванизирана стомана, съобщиха от  „Българска Автомобилна Индустрия“ ЕАД.

Припомняме, че заради системното замърсяване на въздуха в големите български градове с фини прахови частици (ФПЧ) Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България. Според българските власти основни замърсители са транспортът и битовото отопление през зимата.

Йорданка Фандъкова коментира и медийната публикация, според която общината е поръчала скъпи пейки и кошчета за боклук, а ценовите оферти са скрити. Тя обяви, че информация има на сайта на общината, че не може да коментира в момента дали парите са много или малко и призова информацията в медиите да бъде коректна.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още