IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какъв е стандартът на живот на българите?

Българските граждани дават рекорден дял от парите си за данъци, коментира старши икономистът на ИПИ Явор Алексиев

23:21 | 30.04.19 г. 1
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

През 2018 г. доходите на домакинствата в България от пенсии и заплати са се увеличили с 10%. В момента българският потребител е в много по-добра ситуация спрямо до преди 2-3 години. Това каза Явор Алексиев,старши икономист в Института за пазарна икономика (ИПИ), в предаването „В развитие" с водещ Вероника Денизова.

По думите му в момента има повече хора, които работят в икономиката.

„Това означава, че доходите на домакинствата от работна заплата се увеличават. От друга страна, българските граждани дават рекорден дял от парите си за данъци", посочва експертът.

Причината за тази тенденция е свързана със заетостта, обясни той.

„Домакинствата имат повече средства заради добрия икономически растеж през последните няколко години и рекордната заетост“, посочва той.

В същото време голяма част от хората не получават заплащане, което да е обвързано с минималната работна заплата, заяви Алексиев.

В дългосрочен план доходите от пенсии няма как да спазват темпа на растеж на доходите от работна заплата заради демографската ситуация в страната, посочи още гостът.

„Процесите на изселване от по-малките населени места към големите градове в търсене на работа са нормални за България и други страни от Централна и Източна Европа. София вече е постигнала стандарта на живот на средно статистически европейски град", смята Алексиев.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 5
moronic-masonic
преди 4 години
До 2030-та разграбената отвсякъде и разпадаща се кретено-масоно-милиционеро-мафиото-мутрено свинска *** ще остане един град смехономика, основно чуждестранни мултимилионни сателитни кретено-масонски компании, които изнасят печалбите си в чужбина и не плащат ДДС, останалото деградиращо ромско гето, разпадаща се мизерия и боклукчарник/бойкочарник, до 3 години балончето от заеми, субсидии и еврофондове, от което се облажиха малцина и което създаде изкуствен ръст на хартия в икономиката от около 3% ще изпишика, до 2025-та малкия и средния бизнес на българите масово ще фалира, те няма как да може повече да издържат тази свинска тежест и безкрайни кражби и злоупотреби на върха и на дъното на държавата, както и да запълват всички дупки след тях, след десетина години пари за бюджет ще ги събирате на *** от техните поколения, бизнеси, дейности и предприятия работещи на светло в ромските махали, сиреч на *** от ***, както са основен електорат на всяка управляваща партия досега, така и ще са ви основна средна класа в бъдеще, особено важи за общините в провинцията. Следващите години на планетарни изменения дечицата и внучетата на цялата политическа *** на света, кретено-масоно прасешки елити и всички хора, които ги подкрепят да пукнат преди тях, от моята уста на всички богове в ушите, особено на великият кретено-масонски архитект на вселената, едната от многото, в неговите! Малко след това и родителите им да пукнат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още