IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция и Гърция се готвят за протести и стачки на Първи май

Очакват се затруднения с транспорта

09:57 | 01.05.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Над 7400 полицаи и жандармеристи ще бъдат разположени днес във френската столица, за да следят как протичат демонстрациите на Първи май, на които ще има между 1000 и 2000 радикални активисти, призовали Париж да се превърне в "столица на бунтовете", предаде Франс прес.

Френският президент Еманюел Макрон поиска вчера по време на правителствено заседание отговорът на тези радикали да е "изключително твърд" в случай на насилие на демонстрациите, съобщи говорителката на кабинета Сибет Ндиайе.
"Не става дума за драматизиране, става дума за предупреждение. Има риск", подчерта вътрешният министър Кристоф Кастанер.

Министърът изтъкна, че разполага с информация, че до 2000 радикални активисти, подкрепени от хора, дошли от чужбина, може да се опитат да предизвикат безредици и насилие. Към тях може да се присъединят от няколко хиляди "крайно жълти", тези "жълти жилетки", които постепенно се радикализират.

Най-големите синдикални обединения в Гърция ще отбележат Деня на труда с масови митинги в Атина, Солун и редица други градове в знак на протест срещу икономическата политика на правителството, която, според тях, не гарантира реализация на правата на трудещите се за достойна заплата и социална защита, съобщи Общата конфедерация на труда, цитирана от ТАСС.

Профсъюзът "Гръцки боен фронт", близък до комунистическата партия, призова трудещите се да отидат на митинг в 10.30 ч. на централния площад Синтагма край парламента в Атина, а Висшият съвет на профсъюза на работещите в държавния сектор и Общата конфедерация на труда на Гърция събират активистите си на столичния площад Клатмонас в 11 ч.

Леви непарламентарни партии и анархисти обявиха, че се събират до Националния археологически музей. След това представителите на профсъюзите и партиите ще имат отделни шествия до парламента.

За Първи май е насрочена 24-часова стачка на работещите в автобусния, тролейбусния и крайградския железопътен транспорт в Атина. Акцията се подкрепя от работещите в метрото и трамвайния транспорт, които ще стачкуват от началото на работното време до 9 ч. сутринта утре.

По решение на синдиката на работещите в железниците за ден се спира движението на влакове в цялата страна.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Balgarin35
преди 4 години
Мързеливци и лентяи, веднага да се захващат за работа и да не си губят времето в безмислени стачки. Особено гръцките. Работа=кинти. Otherwise-misery.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още