IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премиерът на Полша: Ще се борим срещу двойните стандарти при храните

Полша и дванадесет други страни от ЕС отбелязват на 1 май 15-ата годишнина от членството си в общността

19:30 | 01.05.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Лидерите на 13-те страни, взели участие на<em>&nbsp;</em>среща на високо равнище във Варшава.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Лидерите на 13-те страни, взели участие на среща на високо равнище във Варшава. Снимка: Ройтерс

По-малко от месец преди европейските избори, 13 държави членки на Европейския съюз (ЕС) участваха днес в среща на високо равнище във Варшава по случай 15-атата годишнина от присъединяването на 10 от тях към блока, съобщи Франс прес. 

Тези страни възнамеряват да се борят заедно срещу вноса на продукти, които са с по-лошо качество, отколкото на Запад, заяви днес на пресконференция полският премиер Матеуш Моравецки след среща във Варшава с представители на правителствата от въпросните държави, които се присъединиха към общността след 2004 г.

"Ще се борим заедно с двойните стандарти, с навлизането на продукти с ниско качество в Централна Европа и то на по-висока цена", заяви ръководителят на полското правителство. "Ние силно ще се противопоставим на това в Брюксел и Страсбург," добави той.

Полша и редица други страни от ЕС отбелязват на 1 май 15-ата годишнина от членството си в общността. По този повод ръководителите на правителствата на "младите" страни членки на Европейския съюз се събраха във Варшава. Сред тях са премиерите на България, Унгария, Литва, Малта, Румъния, Хърватия, Чехия и Естония. Представители на властите на Кипър, Латвия, Словакия, Словения, както и представител на Европейската комисия също участват в неформалната среща, наречена "Заедно за Европа".

В края на срещата беше приет документ, наречен Варшавска декларация, която съдържа постулати за по-нататъшно развитие на ЕС. Документът обръща внимание на необходимостта да се вземе предвид мнението на всички страни членки на общността в процеса на вземане на решения, подчертава значението на нормализирането на функционирането на Шенгенската зона и нейното разширяване, като се използва потенциалът на общия пазар и укрепване на кибернетичната сигурност.

Участниците във варшавската среща предлагат като приоритет да се разглежда интеграцията на страните от Западните Балкани като стратегическа цел на ЕС и взаимодействието с НАТО и Източното партньорство, както и развитието на иновативни технологии.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още