IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордният добив в САЩ продължава да дърпа надолу цената на петрола*

Извън страната обаче пазарът остава свит заради санкциите срещу Иран, ескалиращата криза във Венецуела и продължаващите съкращения на добива в ОПЕК

10:23 | 02.05.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цената на петрола продължава да поевтинява, дърпана надолу от рекордното производство в САЩ.

Извън страната обаче пазарът остава свит заради приключването на срока на американските облекчения от санкциите срещу Иран, ескалиращата политическа криза във Венецуела и продължаващите съкращения на добива в страните от ОПЕК, съобщава Ройтерс.

Международният бенчмарк Брент поевтиня с 0,44% до 71,86 долара за барел. От своя страна фючърсите върху американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се търгуват с понижение от 0,44% до цена от 63,32 долара за барел.

„Цените на суровия петрол спаднаха драстично с увеличаването на резервите в САЩ до най-високото им ниво от 2017 г. насам“, посочват от ANZ bank.

Миналата седмица американските запаси достигнаха най-високото си ниво от септември 2017 г., увеличавайки се с 9,9 млн. барела до 470,06 млн. барела, като производството достигна рекордните 12,3 млн. барела дневно. В същото време активността на рафинериите се понижи, съобщиха от Службата за енергийна информация.

В същото време се очаква Организацията на страните износителки на петрол да запази политиката си на съкращения в добива. Енергийният министър на Оман Мохамед бин Хамад ал Руми заяви в сряда, че цел на ОПЕК за следващата среща на организацията през юни е да удължи съкращенията.

Но въпреки желанието на мнозина от членовете на картела за запазване нивата на добив все пак може да е необходимо предприемането на други действия.

„Ситуацията с Венецуела по всяка вероятност ще натежи все повече върху дебатите в ОПЕК, като министрите ще трябва да преценят колко допълнителни барела може да са необходими, за да се запълни разрастващата се пропаст в доставките, причинена от гоеполитиката“, посочват от канадската банка RBC Capital Markets.

Освен за Венецуела анализаторите на Fitch Solutions също така предупреждават за риск при производството и в Либия, където гражданската война заплаша да откъсне достъпа до петролните полета на страната.

*Информацията е актуална към 9:40 ч. българско време 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:17 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
moronic-masonic
преди 4 години
До2050-та природата следва да направи цялата кретено-масонска и не кретено-масонска зидария по света на пихтия. Следващите години на планетарни изменения дечицата и внучетата на цялата политическа *** на света, кретено-масоно прасешки елити и всички хора, които ги подкрепят да пукнат преди тях, от моята уста на всички богове в ушите, особено на великият кретено-масонски архитект на вселената, едната от многото, в неговите! Малко след това и родителите им да пукнат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още