IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Любомир Дацов: Нормално е в момента да има бюджетен излишък

Сериозното увеличение на текущите разходи обаче не е добра политика, коментира бившият финансов министър

13:01 | 02.05.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

В България все още има достатъчно високо потребление и икономическият растеж, макар и не чак толкова голям, колкото бихме искали. Все пак е в рамките на около 3%, което е един добър резултат. В този контекст и при тази икономическа обстановка е съвсем нормално да има бюджетен излишък. Това коментира в ефира на БНР бившият заместник-министър на финансите и член на Фискалния съвет Любомир Дацов.

Припомняме, че преди дни от Министерството на финансите (МФ) обявиха, че за април се очаква рекорден бюджетен излишък в размер на 2,67 млрд. лв. или 2,3% от прогнозния БВП на България.  Според Дацов обаче превишението на приходите над разходите не е „рекордно“, защото в годините преди 2008 г. имаше и по-големи излишъци. 

Тези данни просто показват, че бюджетът е правилно балансиран, каза още финансистът и допълни, че не е коректно да се коментира на какво се дължи този излишък. От МФ обясниха, че месец април традиционно се характеризира с превишение на приходите над разходите по консолидираната фискална програма (КФП) поради спецификата на данъчния календар. За подобрението на бюджетното салдо през месеца допринасят и възстановените суми от ЕК в частта на помощите.

Все пак Любомир Дацов призна, че в отчета за бюджета има някои „странни неща“. „На първо място трябва да кажем, че приходите се развиват добре, но те не са по-различни от предишните години като тенденция. Бяха в рамките на нормалното. 90% от всички тези номинални разлики, които се получават спрямо миналата година, се дължат на прихода от ДДС – странно, защото не може другите данъци да имат някакви изменения в рамките на един-два процента и едновременно ДДС да има, специално за март месец, от началото на годината спрямо миналата година изменение с близо 15%“, обясни бившият финансов министър.

Той обърна внимание, че има значително увеличаване на текущите разходи, което не е добра политика. „Имаме помпане на текущи разходи под формата на заплати, пенсии и субсидии за сметка на инвестициите, които създават добавена стойност в икономиката“, обясни експертът.

Относно промените в Наредба Н-18 и новите изисквания за касовите апарати, Дацов посочи, че стъпката дава резултат и вади на повърхността обороти, които са били скрити.

Според него обаче е възможно едновременно да сме свидетели на намаляване на икономическата активност, тъй като са се свили приходите от корпоративен данък и данъка върху печалбата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 5
Иван Митев
преди 4 години
Фаталната слабост на Министерството на финансите (МФ) е пренебрегване на грешния начин на работа на централната банка.Сега, колкото повече МФ работи за подсигуряване на икономически растеж, толкова повече са щетите. Допусканата държавна грешка подсигурява правителството да е със съдба на жертва и провал.Устойчивият държавен просперитет е възможен само с правилен начин за работа на централната банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още