IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заради Brexit жилищата в Лондон поевтиняват най-много от десетилетие насам

С 13,4% падат цените на имотите в централната част на британската столица през първите три месеца на годината

14:40 | 02.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Купувачите на жилища в Лондон се възползваха от несигурността около Brexit и получиха сериозна отстъпка в цената на имотите в някои от най-хубавите квартали на британската столица. 

Цените на жилищата под 2 млн. паунда (2,6 млн. долара) в най-търсените квартали на Лондон отчитат най-сериозния си спад от десетилетие насам през първите три месеца на годината, след като парламентът не успя да достигне до споразумение относно условията по излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз (ЕС), съобщава Bloomberg.

Броят на сделките се покачва рязко, тъй като все повече хора започват да търсят жилища, възползвайки се от ситуацията, показват данни на LonRes.

„Хората започнаха да осъзнават, че могат да постигнат добра сделка на фона на неяснотата около Brexit”, споделя Маркъс Диксън, ръководител на звеното за проучвания в LonRes.

Според него собствениците на жилища, които търсят продажба, са станали по-нервни заради Brexit и поради тази причина са готови да приемат и по-ниски оферти.

От друга страна купувачите са получили средно по13,4% отстъпка от цената на имотите в района, известен като Централен Лондон, посочват от LonRes.

Близо половината от продавачите решават да намалят цената на имотите още преди да намерят купувач.

При най-скъпите жилища в столицата, тези на стойност над 5 млн. паунда, също се забелязва подобен ефект.

Увеличението на данъка върху продажбите при сделките с недвижими имоти, по-високите данъци за собствениците на второ жилище и рекордния брой непродадени нови жилища навредиха на пазара за луксозни имоти през последните години.

Цените при имотите над 5 млн. паунда спаднаха с 6,6%, а продажбите се повишиха с 3% през годината – за първи път след повече от година, показват данните.

Въпреки ръста при продажбите, е налице 39-процентен годишен спад в броя на новите луксозни жилища в централен Лондон, които са пуснати на пазара през първото тримесечие, посочват от LonRes.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още