IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕБВР: 6 млн. души от Западните Балкани са заминали в чужбина

Според анализи на институцията мигрират обикновено висококвалифицирани кадри

16:38 | 02.05.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Близо 6 млн. души от Западните Балкани, което е една трета от населението в региона, в момента живеят в чужбина, посочи в интервю за сръбската телевизия РТС президентът на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) Сума Чакрабарти, цитиран от БТА.

Според анализи на институцията мигрират обикновено висококвалифицирани кадри. Независимо че те изпращат значителни суми в страната си, техният талант се използва от други страни, а и паричните им преводи нямат особено значение за развитието на страната, откъдето идват, каза Чакрабарти. 

Президентът на ЕБВР смята, че миграцията, особено на млади обучени кадри, представлява сериозен проблем за

Западните Балкани. Той обяснява масовия отлив на хора не само с разликата в доходите в сравнение с другите европейски страни, но и с недоволството от местната политическа и икономическа ситуация.

Чакрабарти изтъква, че решението на този проблем е много сложно. Не става въпрос само за увеличаване на доходите, което само по себе си е трудно, но и за създаването на по-добри условия за живот на местно и национално ниво. Това предполага по-добро функциониране на държавните институции, които трябва да служат на хората, вместо да им усложняват живота, да предлагат висококвалифицирана здравна защита и образование и ефикасна и експедитивна съдебна система, обяснява президентът на ЕБВР. Това предполага и достъп до качествено водоснабдяване, пречистване на отпадните води, както и добро качество на въздуха, допълва той.

"Това трябва да бъде приоритет за създателите на икономическата политика точно толкова, колкото е приоритет един по-добър път или железопътна линия", каза за РТС президентът на ЕБВР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
karadjata
преди 4 години
това го кажи на Боко Тиквата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още