IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще изгуби ли своята сила основното оръжие на Николас Мадуро?

Провалът на Хуан Гуайдо и неуспехът на външната политика на администрацията на Тръмп вероятно означава, че Вашингтон ще засили наказателните мерки срещу Каракас

08:15 | 07.05.19 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на Венецуела Николас Мадуро. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Венецуела Николас Мадуро. Снимка: Ройтерс

Петролните пазари продължават да се затягат на фона на сътресенията в Иран и Венецуела, както и заради увеличените резерви в САЩ, което допълнително помрачава настроенията, пише Ник Кънингам за Oilprice.

Неуспешният опит за преврат във Венецуела даде ход на серия от обвинения от страна на американската администрация, която насочи гнева си към венецуелската армия. 

Напрежението не е стихнало, а един от най-приближените на американския президент Доналд Тръмп – съветникът по националната сигурност Джон Болтън, е решен да свали от президентския пост Николас Мадуро.

Сътресенията вероятно ще продължат и занапред, като неуспешният опит за преврат допълнително усложнява ситуацията, в която е поставена венецуелската опозиция.

Тъй като нестабилността продължава, вероятността за сериозни смущения в добива на петрол във Венецуела нараства значително.

Провалът на Хуан Гуайдо и неуспехът на външната политика на администрацията на Тръмп по отношение на Мадуро по всяка вероятност означава, че Вашингтон ще засили наказателните мерки срещу Каракас.

"Белият дом вероятно ще потърси по-нататъшно свиване на приходите от износ на петрол в страната чрез големи консуматори като Индия, за да ограничи тяхната търговия с Венецуела", посочват от RBC Capital Markets.

Много вероятно е Вашингтон да поиска от американските и европейските енергийни компании да прекратят своята дейност във Венецуела, която е свързана с добива и преработката на петрол.

Според RBC до края на годината добивът на петрол в южноамериканската страна може да бъде сведен до нула.

Ако Мадуро остане на власт, Вашингтон ще затегне примката около петролната индустрия на Венецуела, което ще изложи на риск целия износ на петрол. 

Петролодобивният сектор на Венецуела продължава да отбелязва спад, като в момента производството възлиза на приблизително 800 хил. барела на ден.

Само за три месеца то е спаднало с около 400 хил. барела дневно и вероятно тази тенденция ще продължи, смятат от Commerzbank.

Някои пазарни анализатори твърдят, че една бърза и ефективна революция в страната ще даде положителен тласък на индустрията въпреки огромните щети, които вече са нанесени върху инфраструктурата, петролните съоръжения и инвестициите.

Според Standard Chartered наличните поражения вече са достатъчно големи, за да може да се постигне бърз обрат в това отношение.

От друга страна редица експерти продължават да виждат възможност за удължаване на периода на съкращения на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници с цел да се избегне ново намаляване на цените, ако все пак опасенията около Иран и Венецуела се окажат безпочвени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 5 rate down comment 1
крас
преди 4 години
ДО КОМЕНТАР 6Пишеш пълни простотии. В момента в който кацнеш в Куба разбираш, че за теб цените са други и МНОГО ПО ВИСОКИ ОТ ТЕЗИ НА КУБИНЦИТЕ!!!ПО ИНТЕРЕСНОТО Е ОБАЧЕ, че преди да си казал здрасти на някоя кубинка до теб е застанал някой с каскет от техните служби. Там теб те наблюдават непрекъснато като в биг брадър и изобщо само можеш да си мечтаеш да си плейбой. СОРИ , НО РАЗЛИКАТА МЕЖДУ КУБА И СЕВЕРНА КОРЕЯ НЕ Е МНОГО ГОЛЯМА. Подхода е един и начина на поведение също.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 7
tisia
преди 4 години
...стонее, стоене с този си коментар отново показа що за човече си. ...не виждаш нищо хубаво и добро! ...жал ми е за теб! ....а светът е толкова красив и пълен с положителни емоции! ...и да знаеш, че Куба е една от страните правеща този наш свят пълен с красоти , положителни емоции и ...танцуващ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 8
крас
преди 4 години
ЛУДИТЕ СТАНАХА МНОГО !!НЕ СА САМО САЩ!!Всъшност на тази скапваща се от противоречия загниваща империя в момента и трябва само една РЕГИОНАЛНА ВОЙНА за да я довърши. Диви и варварски племена като КУБИНЦИ , ВЕНЕЦУЕЛЦИ , МЕКСИКАНЦИ ... и подобия точат зъби. Пък и вътрешната опозиция на Тръмп не е за пренебрегване. Готова е да унищожи държавата си но да наложи щенията си над опонента ТРЪМП. Несигурността на света произлиза не от друго , а точна от РАЗПРАДА на империята САЩ !!Всичко тече , всичко се променя!!РАЖДА СЕ НОВА ПОДНЕБЕСНА ИМПЕРИЯ.АКО ТОВА НЕ СИ ЗАБЕЛЯЗАЛ , ЗНАЧИ СИ СЛЕПЕЦ И ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 17
Стоян Петров
преди 4 години
Надявам се да си достатъчно разумен, за да осъзнаващ че русия, Венецуела и Иран са кварталните луди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 18
Стоян Петров
преди 4 години
Такива като теб, си нямат на представа че българите редовно посещават Куба с цел секстуризъм. Хвалят ми се че имало хубави момичета и за по 5 долара. При това много. Не казвам нищо лошо за хората, така си вадят хляба. Кастро ги доведе до това положение, защото благодарение на него заплатите са по 20 долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 8
крас
преди 4 години
Такива като теб дори не помнят 2002 година когато при опит за преврат целящ свалянето от власт на Уго Чавес ДЕСЕТКИ АМЕРИКАНСКИ ТЮЛЕНИ бяха ритуално изклани като прасета от КУБИНСКИТЕ СПЕЦНАЗОВЦИ. ТАКИВА КАТО ТЕБ НЯМАТ НАПРЕДСТАВА КАКВА АРМИЯ Е СЪЗДАЛ КАСТРО И РЕЖИМА МУ. В Африка добре помнят какви ги вършиха КУБИНСКИТЕ СПЕЦНАЗОВЦИ , НО ТАКИВА КАТО ТЕБ ДОРИ НЕ ЗНАЯТ ЗА КАКВО ИДЕ РЕЧ!!Сега кубинците са не само ЧАСТ от венецуелската армия , но и част от администрацията на страната. КУБА НЯМА ДА ДОПУСНЕ ПАДАНЕТО НА МАДУРО ЗАЩОТО ЗА НЕЯ ТОВА ЗНАЧИ ФИНАНСОВ КРАХ. САЩ са наясно, че ще воюват не с венецуелските *** а с КУБА!!КАК МИСЛИШ , готова ли е САЩ да воюва с КУБА??МИСЛЯ СИ , ЧЕ НЕ!Ако имаха тази възможност досега отдавна щяха да го направят. СОРИ НО КРИЗАТА С ГОРИВАТА ТЕПЪРВА ПРЕДСТОИ. ПОЗНАЙ КАК ТЯ ЩЕ СЕ ОТРАЗИ НА НАС КАТО ЕДНА КВАЗИ ДЪРЖАВА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 11
крас
преди 4 години
Венецуела е трън в петата на САЩ. Проблема е отказа на Мадуро от ДОЛАРОВИ ПЛАЩАНИЯ на добивания в страната МУ петрол. Подобно на неговото поведение има и ИРАН.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 14
Стоян Петров
преди 4 години
А защо русия и Китай не се бъзикат със САЩ? САЩ все още държат над 25 % от Сирия и там полетити на руската авиация са забранени. САЩ редовно преминават със самолети и кораби през води които Китай счита за свои териториални. Това не е бъзикане а съвсем културно послание, да се знае все пак кой е хегемона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 14
Grosss
преди 4 години
Хванали едни слабаци като Сирия и Венецуела и се правят на Рамбовци.Що не се бъзикат с Русия или Китай?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 15
ABBA
преди 4 години
Провалът на Хуан Гуайдо и неуспехът на външната политика на администрацията на Тръмп вероятно означава, че Вашингтон ще засили наказателните мерки срещу Каракас1. Тоя Гайдурко е бай Никой, че да се провали.2. Провала е у Фашингтон.3. Той е *** и упорит, и ще пробва, докато не си счупи рогата както с Куба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още