IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пчелари поискаха криминализиране на отравянето на пчели

На митинг в Плевен беше приета протестна декларация, която ще бъде изпратена до МЗХГ

15:07 | 04.05.19 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Нужно е криминализиране отравянето на пчелите и спешна промяна на нормативната уредба в защита живота на пчелните семейства. Това заяви на протестен митинг в Плевен Михаил Михайлов - председател на Обединения български пчеларски съюз, цитиран от БТА.

В Плевенския регион са пострадали над 100 000 пчелни семейства, посочи председателят на Областния съюз доц.Юлиян Станчев на протеста, който премина под мотото "Да спасим пчелите и пчеларите". Той бе организиран по повод многобройните отравяния на пчели в Плевенско и страната. Местните пчелари бяха подкрепени от съседни региони и от Южна България.

На митинга бе приета протестна декларация, която ще бъде изпратена до Министерството на земеделието, храните и горите /МЗХГ/, заедно с подписка в подкрепа на исканията в документа.

Силвия Василева - директор на дирекция "Животновъдство" в МЗХГ, заяви пред протестиращите, че ситуацията е изключително неприятна, има злоупотреби при пръсканията, не се спазва законодателството. Тя посочи, че по разпореждане на министъра на земеделието е свикан спешно Съветът по пчеларството, който е конструиран преди два месеца, за да предприеме актуализиране на Наредба номер 13, която регулира отношенията в тази сфера. Заседанието ще се състои на 8 май.

На тази среща, за да може да има чуваемост и за да има по-голям резултат, сме поканили и други организации на земеделски производители, защото само по този начин – чрез разговори и общ диалог могат да се постигнат нещата, каза още Василева. 

„Има наредба, по която става информирането за пръскане с препарати за растителна защита и тя трябва да се спазва. Разбира се има какво да се прецизира в нея, но основните неща по отношение на това как става уведомлението, в кои часове може да се осъществява пръскането, всичко това, ако се спазва – няма да има негативни последици за пчелите", посочи Василева, цитирана от пресцентъра на МЗХГ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 9 rate down comment 0
Варяг
преди 4 години
Наблюдава се при цъфтежа на слънчогледа и се дължи на третирането насемената на слънчогледа и царевицата с гаучо още преди засяване.Тази отроваима 4-5 г срок на действие и мори наред калинки,мравки,мишки,пеперуди ипчели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 2
Ivel
преди 4 години
На Монсанто *** за трепане на бурени и капиняк имат и вторични ефекти. Аз напоследък не ползвам такова повече, но забелязах че където е пръскано с такова, след това бързо израства на това място магарешки бодил и една гадна широколистна трева. Който иска да живее повече да го избягва това за ползване, заради миграцията на водите, не е известно къде ще попадне отровата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 2
data
преди 4 години
Проблем за пчелите са медоносните култури който се пръскат във фазата на цъфтеж - като рапицата и ябълките . Обаче тукинка край нас гледам едни пръскачки са у рапицата посред нощ сигурно е случайно и някой му пречи слънцето !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 4 години
Пестицидите биват инсектициди, хербициди, акароциди и т.н. Инсектициди в случая е конкретно, ясно и точно, но за по-незаинтерисованите става и пестициди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 3
ABBA
преди 4 години
Ка си се извисил нависоко и разумяваш,защо в кошера никога няма да намериш радиоактивен мед?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 9
data
преди 4 години
п.п. Апропо - пчелите ме *** от пестициди , а от инсиктициди ама от де да знаят червените ви кратуни , че има съществена разлика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 13
data
преди 4 години
Абе кат нищо не вдявате от пчели що коментирате ? Смешни сте !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 26 rate down comment 3
majnata
преди 4 години
Тоя геноцид започва от гадовете в Брюксел , които позволиха на престъпниците от Байер-Монсанто да се разпрострат по земите на Европа ! Проклети да са навеки и произвелите ГМО то и химията за пръскането му !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 5
ABBA
преди 4 години
ГРОБ-арите са нагли!Знам за писма още от преди години, де са им пращали за мор по пчелите,но ГРОБ-арите имат сложна схема за реакция,която обезмисля всякакви оплаквания!Проклети!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 2
крас
преди 4 години
КАЖЕТЕ ИСТИНАТА ЗА СИНДРОМА НА "ПРАЗНИЯ КОШЕР" !!!!!Наистина пчелите умират от ОТРАВЯНЕ С ПЕСТИЦИДИ , но това се случва пред самия кошер. КАКВО СЕ СЛУЧВА ОБАЧЕ С ПЧЕЛНИТЕ СЕМЕЙСТВА КОИТО МИСТЕРИОЗНО ИЗЧЕЗВАТ И ОСТАВЯТ КОШЕРА ПРАЗЕН ??? ЗАЩО НЕ КОМЕНТИРАТЕ КАКВО СЕ СЛУЧВА С "ПРАЗНИЯ КОШЕР" В КОЙТО НЯМА НИТО ПЧЕЛИ , НИТО МЕД ?? Причината за високата смъртност на пчелите е все така неясна. Няма категорични изследвания, заяви евродепутатът Мария Габриел. ЕС няма представа какво се случва с пчеличките ли??ЖАЛКА ИСТОРИЯ !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още