IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поредният протест на "жълтите жилетки" в Париж преминава вяло

Само неколкостотин участници се събраха на местата, обявени във Facebook за цяла Франция

17:36 | 04.05.19 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Мобилизацията на "жълтите жилетки" във Франция днес изглежда доста по-слаба по улиците, в сравнение със синдикалните шествия на 1 май, в които се включиха между 150 000 и 300 000 души, предадоха Франс прес и БТА.

Миналата събота протестиращите бяха 23 600, според властите - цифра, оспорена от "жълтите жилетки", които съобщиха за "най-малко 60 132-ма демонстранти.

На днешната 25-а събота на мобилизация най-много по неколкостотин участници се бяха събрали на местата, обявени във Facebook за цяла Франция.

В Париж три предварително заявени демонстрации бяха разрешени от властите, една от които планира да обиколи централите на медиите в западната част на френската столица.

Основната колона от неколкостотин души потегли по обяд от болница Ларибоазиер, в северната част на Париж, на изток към площада на Нацията.

Малко преди обяд двайсетина "жълти жилетки" раздаваха позиви на парижкото летище Роаси-Шарл-де-Гол в знак на протест срещу приватизацията на летищния оператор Aеroports de Paris.

Днешните протести са организирани три дни след сблъсъците между демонстранти и силите на реда на първомайската манифестация, когато няколко десетки от участниците нахлуха в болницата Питие-Салпетриер след настъпила паника.

Министърът на вътрешните работи Кристоф Кастанер беше обсипан с критики, след като окачестви това действие като "атака". Вчера той призна, че не е трябвало да използва тази дума. Задържаните при инцидента 31 души, които впоследствие бяха освободени, ще дадат пресконференция по-късно днес.

Парижката префектура продължи забраната за демонстрации на авеню "Шан-з-Елизе" и в периметъра, включващ Националното събрание, президентския Елисейски дворец и сектора около катедралата Нотр Дам, която пострада тежко от пожар в средата на април.

Някои от "жълтите жилетки" призоваха отново да се превземат кръговите движения в цялата страна, където много от тях дълго време бяха издигнали палаткови лагери. Очаква се да състоят "барбекюта анти-Макрон" по инициатива на депутата от радикалната левица Франсоа Рюфен, съпроводени с прожекция на неговия филм за "жълтите жилетки" "Искам слънце".

В статия под заглавие "Жълти жилетки: ние не сме глупаци", публикувана днес в електронното издание на в. "Либерасион", актриси като Жюлиет Бинош и Еманюел Беар, писатели, сред които Едуар Луи и Ани Ерно, както и още 1400 личности от света на културата, изразяват подкрепата си към протестното движение.

Според авторите "жълтите жилетки" настояват за основни неща: по-пряка демокрация, по-голяма социална и данъчна справедливост, както и радикални мерки за екологията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още