IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Ангелкова: Разработваме продуктова стратегия за балнео- и СПА туризма у нас

Акцент се поставя и върху здравния туризъм, уточни министърът

17:45 | 05.05.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Разработва се продуктова стратегия за развитието на балнео и СПА туризма в България, коментира министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването  на дискусионна кръгла маса "Туристически район "Родопи" - балнеология и екотуризъм" в с. Баните, съобщават от пресцентъра на ресорното министерство.

По думите ѝ акцент се поставя и върху здравния туризъм, тъй като България има голям потенциал в тази област. Ключова част от работата на ведомството е популяризирането на създадените 7 балнео- и СПА дестинации.

Вече има дигитална карта на дестинациите, предстои да бъдат направени брошури, които да допринесат за популяризирането им и за привличането на инвестиции.

Същевременно Министерството на туризма стартира изпълнение по проект ЕДЕН, с който ще бъдат избрани нови пет малко познати дестинации в областта на здравния и балнеотуризма в България, коментира Ангелкова. До 30 юни 2019 г. в министерството се приемат документи за кандидатстване.

Министърът припомни, че през февруари е стартирала инициативата “Естествено в България”, а 2019 г. е обявена за годината на вътрешния туризъм. Целта е да се привлече вниманието до не толкова познати, но пък атрактивни локации. Според Ангелкова родопският регион предлага изключителни възможности за разнообразни видове туризъм - СПА, планински, еко, кулинарен и др.

Тази зима най-висок ръст на броя на туристите е записало Пампорово. 60% от посетителите в курорта са българи.

“В момента подготвяме нова инициатива, която предвижда в един ден през летния сезон музеите да бъдат с вход свободен”, посочва министърът.

Според нея важно за развитието на здравния туризъм в България е предстоящото посещение на представители на германските здравни каси и възможностите за подписване на споразумения с тях.  Родопският регион ще бъде включен сред възможните места за лечение у нас. Има интерес към инвестиции в комплекс в Баните от Якутския регион.

Между 2015 и 2018 г. ръстът на приходите от международен туризъм у нас е 34%, а увеличението на посещенията на чужденци е с 31 на сто. Рекорден брой

“Имаме рекорд в броя на реализираните нощувки в местата за настаняване с 10 и повече легла, като през миналата година са близо 27 млн.”, твърди още Ангелкова. Тя допълва, че в Закона за туризма е предвидено създаването на специален статут за националните курорти, който се отнася не само за основните морски и зимни, а и за онези, които са обявени от Министерството на здравеопазването.

В Регистъра на туристическите фестивали и събития в момента са включени над 1800 фестивали и събития от цялата страна.

По думите на Ангелкова сред целите на министерството е привличането на повече инвестиции, ето защо е разработена инвестиционна карта. Предстои второ нейно издание, а кметовете са призовани да дадат предложения на проекти за инвестиции.

Друг вариант за инвестиции в регионалните проекти са двустранните форуми. Ангелкова информира, че съвместно с посолството на 14 май се организира среща с американски компании и инвеститори, планира се подобен форум с Германия, а вече е имало такъв с Русия. В края на този месец в Слънчев бряг ще има Международна конференция за устойчиви инвестиции в туризма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 1
serafima
преди 4 години
Няма нужда, госпожо Ангелкова, или както се представяш като възпитаник на Харвард (без да си). ОТИВАТЕ СИ! Само вреди носите. Управляващите в държавата нямат визия и стратегия за цялостното й развитие. Непосилно е за тях да ги направят и изисква отговорности. Защо все отлагат децентрализацията в управлението? Защо изведнъж се изправиха срещу електронното гласуване? Всеки министър е инструктиран да върши и не върши някои неща. Например Николина Ангелкова няколко години не иска да въведе т. нар. единен информационен туристически регистър. Това е изискване на ЕС. Този регистър изважда на светло целия туристически бизнес. Т. е не може в този бизнес да се крият нощувки. Това е и една от причините България да не е приета все още в Шенген.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още