IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северна Македония циментира прозападния си курс

Пендаровски ще трябва да реши и още една задача, която предшественикът му Георге Иванов беше загърбил: да бъде коректив на правителството в Скопие

19:22 | 06.05.19 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Северна Македония направи своя избор и спести на страната нови политически вълнения. С този избор бе потвърден прозападният ѝ курс. Македонците подкрепиха Стево Пендаровски, който е професор по политология и координира усилията на Северна Македония за присъединяване към НАТО. 

Балотажът за президентския пост се превърна в надпревара между проевропейците и националистите. Защото обществото е дълбоко разделено поради промяната на името по силата на постигнатото споразумение с Гърция. На продължилия десетилетия спор за името официално бе сложен край през февруари, когато "Република Македония" беше преименувана в "Северна Македония" - стъпка, която отвори пред страната вратите към НАТО и ЕС, пише в анализ за Deutsche Welle Борис Георгиевски. 

В предизборната кампания Пендаровски и конкурентката му Гордана Силяновска-Давкова застанаха на диаметрално противоположни позиции по въпроса. И двамата обаче обещаваха, ако победят, да се погрижат за належащите промени, които тежат на страната от десетилетия: стагнираща икономика, висока безработица, корупция и шуробаджанащина, както и неефективно управление. В Северна Македония президентът има по-скоро представителни функции.

Какво го очаква?

Пендаровски ще трябва да реши и още една задача, която предшественикът му Георге Иванов беше загърбил: да бъде коректив на правителството в Скопие. Досегашният президент беше по-скоро проводник на управляващите преди това националисти от ВМРО-ДПМНЕ. Той превърна президентската служба в един вид убежище на националистическото безумие и антизападните настроения, неспособността и боязливостта му съсипваха страната. През 2016 г. той амнистира всички политици, които бяха съдебно преследвани, само за да защити политическия си ментор Никола Груевски - тогавашния премиер в Скопие. Междувременно Груевски емигрира по своя воля в Будапеща, където е под закрилата на унгарския премиер Виктор Орбан. Вярно е, че обявената от Иванов амнистия беше отменена месеци по-късно под силния международен натиск. Но щетите вече бяха станали непоправими.

Следващата грешка на Иванов бе неговият отказ да даде на парламентарното мнозинство мандат за сформиране на правителство. Така той с месеци удължи политическата криза в страната, която на 27 април 2017 г. достигна кулминацията си: тълпа от националисти  нахлу в парламента, след като мнозинството от социалдемократи и депутатите от албанското малцинство бяха избрали албанец за председател на парламента. В самия край на мандата му ЕС и западните държави оттеглиха подкрепата си за Иванов, който блокира работата на правителството, отказвайки да подпише важни закони, приети под новото име Северна Македония.

Един почтен, нормален президент

Новият президент Стево Пендаровски трябва сега да възвърне достойнството и авторитета на президентската институция. Което едва ли е особено амбициозна задача - особено на фона на опита от последните години и сравнително ниските очаквания към новия държавен глава. Никой обаче не изисква от новоизбрания президент някакви геройства. Северна Македония просто има нужда от един почтен, най-нормален президент. Да се надяваме, че в лицето на Пендаровски вече си го е получила.

Интервю с Пендаровски за Bloomberg TV Bulgaria вижте тук!

Вижте повече по темата във видео материала на Bulgaria ON AIR!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 7
Ivel
преди 4 години
Да и този прилича на нашия *** Плевньо. Можеше да погледнат към България, и нищо да не става от нея, все щеше да им послужи за лош пример. Ама това си е характерно за балканския регион, искат сами да си извървят пътя, да си допуснат своите грешки и да си понесат последствията, накратко казано по мазохистки, винаги по трудния начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
Ivel
преди 4 години
допускайте в заглавията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 7
majnata
преди 4 години
Циментирала се Македония кат колония ...тоя Пендаровски е техния Плевелиев!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Ivel
преди 4 години
допускайте
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
Ivel
преди 4 години
Много сте неграмотни бе господа инвестори. Стига с тия елементарни грешки, поне не ги добускайте в заглавята, очевидни са дори за среднограмотни хора. Пише се циментира а не цементира. Справка:https://rechnik.chitanka.info/w/%D1%86%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BC
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 12
ABBA
преди 4 години
раби, т.е. роби (тъпо мислейки се за по-свободни от вятъра)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 12
ABBA
преди 4 години
"В 21 век не e нужно да се убиват стотици граждани, за да получиш желаната власт над масите, достатъчно е само да купиш телевизионни канали и с тяхна помощ да възпитаваш бъдещите поколения като управляеми раби."Дейвид РокфеллерПреститутките надскочиха себе си: от всяка ютия се лее пропаганда:Папата, папата, папата, папата, папата,папата.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още