IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Венецуелските банки отново ще могат да търгуват с валута

Считано от вторник индивидуални лица и компании ще могат да купуват и продават чуждестранна валута в частни и държавни банки

21:08 | 07.05.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Венецуела направи най-смелия си знак досега, че възнамерява да се откаже от сложната си мрежа за финансов контрол на банките, след като местните финансови институции вече могат отново да търгуват с чуждестранна валута. Мярката обаче може да се окаже закъсняла на фона на силната хиперинфлация и историческата икономическа рецесия в страната.

Считано от вторник индивидуални лица и компании ще могат да купуват и продават чуждестранна валута в частни и държавни банки. Това става ясно от резолюция с дата 2 май, публикувана днес, съобщава Bloomberg.

Решението бе взето след среща между правителството и представителите на банките в страната миналата седмица, в което са участвали гуверньорът на централната банка Каликсто Ортега и ръководителят на банковия регулатор Антонио Моралес, съобщава запознат. Мярката е едностранна от страна на правителството и не е изисквала лобирането на банките.

След като бившият президент Уго Чавес въведе валутен контрол през 2003 г., след като оцеля опит за преврат, правителството до голяма степен контролира покупката и продажбата на долари.

През последните години, след като цената на американските пари на черно започна по-значително да се различава от официалния курс, някои от контролите бяха отменени.

„Ходът е важен и ще позволи на компаниите да си поемат дъх, но нищо повече от това“, посочва Асдрубал Оливерос, директор на консултантската фирма Ecoanalitica в Каракас. По думите му ефектът върху икономиката ще бъде ограничен, тъй като налице са по-големи проблеми на валутния пазар в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 7
evtimvz
преди 4 години
Мислите ли, че ще се разреши на обикновените хора да купуват долари? Сега всичко живо ще се втурне да купува твърда валута, ама като я няма ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още