IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наемите в Германия поевтиняват – за първи път от 2005 г.

Новосключените наеми през първите три месеца на годината са с 0,3% по-евтини спрямо предходното тримесечие

21:26 | 08.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

За първи път от 14 години наемите в Германия поевтиняват, показва анализ на компанията за пазарни изследвания F + B. Според него новосключените наеми през първите три месеца на годината са с 0,3% по-евтини спрямо предходното тримесечие, пише германският бизнес всекидневник Handelsblatt.

F + B също така отчита и спад на цените на наемите в пет от седем германски метрополиса. Най-силно е понижението във Франкфурт, където средният нов наем пада с 2,4 на сто до 11,60 евро на квадратен метър.

В Берлин цените са спаднали с 1,7% до 9,30 евро. А в Мюнхен наемите са поевтинели с 1,3%. до 16,80 евро на квадратен метър. Въпреки това наемателите там все още трябва да харчат значително повече за наем, отколкото във всеки друг германски град.

Междувременно най-големият спад на наемите е в околностите на Мюнхен, по-специално в община Фрайзинг: Тук новите наемни цени се понижават с десет процента.

Дали тази тенденция „също ще се консолидира през следващите тримесечия, вероятно е един от най-вълнуващите въпроси на жилищната политика", се казва в доклада. Експертите обаче не правят прогноза за това.

Въпреки това е съмнително, че тези цифри могат да успокоят текущия дебат за достъпността на жилищния пазар. Защото същевременно оценката показва, че наемите на много места продължават да се увеличават спрямо нивата им от предходната година. Освен това експертите наблюдават голяма волатилност на пазара. Така например в зависимост от местоположението, наемите в Мюнхен варират между 9,80 и 30 евро на квадратен метър.

Освен това цените за собственост на домакинствата остават непроменени. Така разликата между наемите и покупните цени продължава да се разширява. Докато цената за придобиване на жилище се е повишила със 72% през последните десет години, новите наемни договори са поскъпнали само с 20,5%, а съществуващите наеми -  наполовина по-малко.

От известно време насам редица пазарни наблюдатели, като изследователският институт Empirica или дори централната банка на Германия предупреждават за прегряване и преувеличаване на цените. Бундесбанк наскоро оцени преувеличаването в големи градове на до 35 процента.

Последствията от ценовото развитие през последните години са описани от F + B по следния начин: „Средностатистическият фирмен служител в проспериращи агломерации, засегнат от изключително нарастващите наеми, изведнъж чувства, че основната човешка потребност, а именно жилището, е все по-застрашена - в обичайната си форма и качество.

Това било нещо ново за днешното поколение и би довело до бурни емоционални реакции и в крайна сметка се стига до дискусии за това дали големите частни компании трябва да бъдат отчуждавани.

В търсене на начин за справяне с тези реакции както политиците, така и бизнес елитът са реагирали „несигурно и безпомощно“. За справяне с проблема била нужна повече политическа смелост, твърдят анализаторите.

Така например новите строителни проекти не било да бъдат спирани поради протести на местните жители, както в случаят с Tempelhofer Felds в Берлин. Освен това трябвало да се изключат исканията за по-строги екологични насоки и търсене на по-достъпни жилища.

Жилищната индустрия – както жилищните компании, така и частните малки наематели – биха могли доброволно да подложат политиката си за коригиране на наемите на проверка. В замяна политиците биха могли да предложат привилегирован достъп до кредити и земя и да се въздържат от по-нататъшно регулиране.

„Това може да обезвреди и успокои текущия дебат, което би било от полза за цялата индустрия", пишат изследователите.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още