IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 9 май

08:15 | 09.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В. 24 часа

Жалби за отчуждавания няма да спират големи проекти

Жалби за отчуждаване няма да спират изграждането на обекти с национално значение. Това решиха депутатите с промени в Закона за държавната собственост, приети на първо четене.

Предвижда се в 7-дневен срок от постъпване на искане за отчуждаване съдът да може да разпореди предварително изпълнение, сега срокът е 30 дни. Инвеститорът ще дължи и парична гаранция - до една трета от внесеното обезщетение.

Купувачите отказват дизелови коли, рязък спад в продажбите

С 18% са намалели продажбите на нови дизелови автомобили както в Европа, така и в България. Това показват данни на Асоциацията на производителите на автомобили в Европа, които сравняват първото тримесечие на 2019 г. с това през миналата година.

Регистрациите на дизеловите коли намаляват във всички държави членки с изключение на Германия, Естония, Латвия и Литва. Така делът им на пазара спада с 6% и стига до 32,3 на сто. В България бройката им се топи от 4810 на 3936.

В. Монитор

Цял технологичен мини град правят пред НДК

Цял високотехнологичен мини град правят пред НДК по време на дигиталния фестивал Webit в София. На тазгодишното му издание ще могат да се видят летящи мотори, дронове и различни хуманоиди. Това каза основателят на проявата Пламен Русев. Очаква се събитието да бъде посетено от 15 000 гости от цял свят.

Webit се провежда за 11 поредна година като той ще събере представители на различни компании, включително и на гиганти от Силициевата долина. По думите на Русев, София ще побере 120 държави, което се случва за пръв път в историята на България. Фестивалът е и домакин на най-голямото състезание за стартъпи, за което се надпрерват над 4000 фирми. “Над 65% от стартиращите предприятия получават финансиране в следващите месеци след представянето си в НДК”, коментира Русев пред медии.

Отварят офертите за концесията на летище София

Транспортният министър Росен Желязков ще открие заседанието на комисията за провеждане на процедурата за концесия на летище София, на което ще бъдат отворени офертите на допуснатите участници.

Пет кандидата подадоха оферти за концесията на летище София. Това са Manchester Airports Group, Fraport, Aéroports de Paris Group, летище Мюнхен с фонда Meridiam и летище Копенхаген.

Срокът за подаване на оферти за 35-годишната концесия изтече на 11 април. Условията предвиждат аерогарата да бъде отдадена за срок от 420 месеца или 35 години, като общата й себестойност се оценява на близо 3,9 милиарда евро или повече от 7,6 милиона евро.

Караниколов: БГ износът за Китай се е увеличил десетократно

Българският износ за Китай през последните години се е увеличил десетократно, като през 2018 г. е достигнал рекордно високо ниво на износа ни от близо 882 млн. долара. Двустранната търговия през 2018 г. стига стойности от близо 2,4 млрд. долара, като отбеляза ръст от близо 22% спрямо 2017 г.

Добрите резултати между двете държави са били отчетени по време на първата среща между икономическият министър и встъпилият в длъжност посланик на Китай у нас Н.Пр. Дун Сяодзун.

„2018 година беше изключително важна в развитието на двустранните отношения с Китай.  Реализирахме много значими събития, като  Първото издание на Китайския международен панаир за вносни стоки през ноември в Шанхай и посещението на Ли Къцян в България – първа визита на китайски премиер от 18 години насам, съчетано с провеждането на 7-та Среща на правителствените ръководители на Инициативата „16+1“. С тези думи Караниколов е приветствал новия китайски посланик.

В. Сега

От днес КТБ започва да изплаща 570 млн. лева на кредитори

Повече от четири години след като лицензът на КТБ бе отнет и гарантираните вложители получиха парите си, започва частично връщане и на негарантирани влогове на хиляди вложители във фалиралата банка. Синдиците на КТБ обявиха, че изплащането на сумите, включени в първата частична сметка за разпределение, стартира от четвъртък, 9 май, чрез клоновата мрежа на УниКредит Булбанк.

За извършените операции Булбанк ще начислява такси и комисиони, дължими от лицата, получаващи средствата. Общата сума, която се разпределя, е 570 млн. лв. Тя бе одобрена от Фонда за гарантиране на влоговете още през февруари 2017 г. Тогава в Търговския регистър бе публикуван списъкът с кредиторите и конкретните суми. Обжалване от страна на недоволни от разпределените средства кредитори обаче блокира изплащането им.

Имоти ще могат да бъдат отчуждавани за 7 дни

Съдът ще може да допуска предварително отчуждаване на имоти в седемдневен срок от искането, ако се налага да се защитят особено важни държавни и/или обществени интереси. Това гласи част от приетите вчера на първо четене промени в Закона за държавната собственост, свързани с отчуждаването на земеделски земи. Сега срокът е един месец. Една от основните цели на законопроекта е да не се бавят големи проекти по обществени поръчки, пишат в мотивите си вносителите.

Одобрените законопроекти са два - единият на депутати от ГЕРБ, а другият - на "Обединени патриоти" и ГЕРБ. За предварителното отчуждаване освен това трябва да бъдат изпълнени допълнителни условия, като например имотът, ако е в населено място, да не е единствено жилище на собственика и да има изготвен подробен устройствен план.

ЕК може да накаже България заради такса смет

Европейската комисия (ЕК) може да накаже България заради неспазване на принципа "замърсителят плаща" при определяне на такса смет. Това става ясно от разпространен във вторник отговор на комисията по повод на жалба на Българската стопанска камара (БСК).

Камарата е изпратила жалба до Брюксел заради начина на изчисляване на таксата за бизнес потребителите у нас. На практика фирмите изхвърлят 30% от общия отпадък, но плащат около 70% от разходите за сметосъбирането в общините. В същото време гражданите изхвърлят 70% от сметта, но поемат около 30% от разходите. Общините определят такса смет въз основа на стойността на имота, вместо върху количеството отпадъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още