IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малките ВЕИ централи излизат на енергийната борса

До 31 август производителите трябва да сключат договор с Фонд "Сигурност на електроенергийната система"

14:38 | 09.05.19 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

С гласуваните окончателно от парламента промени в Закона за енергетиката малките ВЕИ централи излизат на енергийната борса. Производителите на електрическа енергия от ВЕИ с обща инсталирана мощност от 1 до 4 МW ще преминат от преференциални цени към пазарна цена и договор за компенсиране с премия.
За целта до 31 август 2019 г. централите трябва да сключат с Фонд "Сигурност на електроенергийната система" договори за компенсиране, предаде БТА. Договорите влизат в сила не по-късно от 1 октомври 2019 г., след това малките производители излизат на свободния пазар. 

Премията се определя ежегодно от КЕВР до 30 юни и се предоставя до изтичане на срока по съответния договор за дългосрочно изкупуване. При реконструкция и модернизация на енергиен обект, които изискват въвеждане в експлоатация по Закона за устройство на територията, предоставянето на премия се запазва до размера на нетното специфично производство за инсталираната мощност преди реконструкцията.

За произведената енергия производителите заявяват издаване на гаранции за произход и ги прехвърлят на Фонд "Сигурност на електроенергийната система".

Според вносителите от ГЕРБ поправките ще осигурят допълнително количество електроенергия за повишаване на ликвидността на енергийната борса, като по-голямата конкуренция ще доведе до предлагането на по-голям брой продукти.

Промените ще засегнат 12 централи с високоефективно комбинирана производство с обща мощност 27,5 МW и 360 ВЕИ централи с мощност 723 МW с годишно производство на 1 500 000 мегаватчаса електроенергия.

Председателят на енергийната комисия и един от авторите на текстовете Валентин Николов коментира, че тези над милион мегаватчаса трябва да бъдат компенсирани за регулирания пазар по решение на КЕВР от производител, който комисията посочи - може да е АЕЦ"Козлодуй" или друг.

По този начин се очаквало централите, които излизат на свободния пазар, чрез балансиращи групи да предложат електрическата си енергия и по някакъв начин да повлияят върху кривата на предлагането.

Не се очаква скок на цената на електроенергията на регулирания пазар, но на борсата е вероятно повишавана, обясни Николов. Именно поради това работодателите поискаха, а ние приехме да падне таксата за внос на ток от пет на сто, за да има буфери при евентуален по-драстичен скок, така че да може спешно да се внася ел.енергия от съседните енергийни борси, добави той.

Валентин Николов смята, че очакваното поскъпване на тока ще бъде в рамките на инфлацията, както е казал председателят на КЕВР Иван Иванов, и това е така, защото има буфери като Фонда за енергийна сигурност и задълженията към обществото, които всички потребители плащат. Т.е, ако цената нараства, компенсацията към всички тези дългосрочни договори вкл. и за американските централи намалява, което значи и намаляване на "задължение към обществото" , разясни председателят на енергийната комисия. От друга страна, ще има повече субекти на енергийната борса и те ще могат по-лесно и истински да формират пазарната цена на база на кривите на търсенето и предлагането.

Според Николов промените няма да повлияят и за покачване цената на парното. Създаваме условия да има нови инвестиции в когенерации, но това ще стане чрез търгове, провеждани от КЕВР, подчерта той. Всяка една нова мощност, замислена и проектирана след 1 януари 2017 г., ще бъде на база търгове, те ще бъдат насърчавани и доплащани на преференциалната цена, която търгът им позволи.

Търг не се провежда при изграждане на заместваща мощност или извършване на реконструкция и модернизация, които изискват въвеждане в експлоатация по смисъла на Закона на устройство на територията, в обект, за който на производителя е определена преференциална цена или премия; когато министърът на енергетиката докаже пред

Европейската комисия, че само един или ограничен брой проекти или територии биха могли да бъдат допустими.

Депутатите регламентираха и възможността клиент или производител на електрическа енергия с инсталирана мощност над 50 kW да може да поиска от оператора на електропреносната или електроразпределителната мрежа подмяна на средството за търговско измерване с такова с дистанционен отчет.

Т.нар. умни електромери трябва да бъдат монтирани до 30-я ден от искането и ще дадат възможност за реално плащане на изразходената топлинна енергия, разясни Валентин Николов. Показанията им ще дадат аргумент да бъдат обжалвани неправилно формирани фактури, защото те много ясно и точно дават на всеки 15 минути какво е използваното количество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:35 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 4
national power
преди 4 години
Поредните глупо..сти на хора които хабер нямат за какво става дума.И като има облаци кво ше предложат освен на баба си розавите кюло..ти...Ей тия комици от ГЕРБ дето спряха Белене и си назначиха баничари и всякакви бок..луци за директори само и само да плещят че няма нужда от Белене са ше разберат кон боб яде ли?Спря пети блок за презареждане и хоп нема ток.....Ми ако зимъска не дай Боже се случи авария ...бизнесът директно ще хлопне кепенци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 4 години
що бре ? Не си ли доволен че ще се субсидират по малко от нас ?И следователно според вас трябва и да фалират .. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 4 години
...Ей сега вече, окончателно, ще побъркат родните ентусиасти на фотосолара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още