IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодатели: Неефективното управление на държавните централи оскъпява електроенергията

Индустриалният сектор иска смяна на ръководството на НЕК

16:08 | 09.05.19 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Крайно неефективното управление на държавните централи води  до високи цени на свободния пазар на електроенергия и  до високи загуби за някои от централите. Това се казва в писмо на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), която обединява АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ. Писмото е адресирано до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова.

Работодателите заявяват, че с тревога следят случващото се в рамките на свободния пазар на сегмента „Ден напред“ на електроенергийната борса. 

„Липсват каквито и да било усилия за намаляване на разходите на държавните централи в АЕЦ, „ТЕЦ Марица изток 2“ ЕАД и НЕК ЕАД, както и осигуряване на тяхното поне средносрочно бъдеще.

Крайно неефективното управление на държавните централи води, от една страна, до високи цени на свободния пазар на електроенергия, а от друга – до високи загуби на някои от централите. Категорично заявяваме, че комбинацията от това прехвърляне на проблемите на енергетиката към индустрията, от една страна, и свиващото се бизнес потребление, от друга страна, ще е пагубно за икономиката на България“, пише в позицията.

Според бизнес организациите високите цени от последните дни са породени от резки спадове на предлагането от страна на НЕК.

За 7 май 2019 г. предлагането от НЕК е за 13 477 МВтч, цената е 79,41 лв. за МВтч. За 8 май 2019 г. предлагането от НЕК е за само 4 309 МВтч при цена 164,60 лв. За 9 май 2019 г. НЕК отново предлага 4 309 МВтч на цена 130,56 лв.
Асоциацията пита какво наложи свиването на предлагането от страна на НЕК над три пъти и защо държавното дружество продължава да предлага крайно недостатъчни количества.

В позицията се отчита, че дружествата от Български енергиен холдинг (БЕХ) спазват ангажиментите пред Европейската комисия за минимална ликвидност.

„Но формалното им ограничаване до утвърдените нива при съкратено дългосрочно предлагане очевидно води до дефицити в търгуваните количества на свободен пазар и до неаргументирано високи цени. Всъщност цените на електроенергия в България за последните 2 дни са най-високите в целия ЕС“, изтъква Асоциацията.

Работодателите казват, че съществуват и бариери пред вноса. Забавя се въвеждането на интегриран пазар „В рамките на деня“.

Цените варират от 100 до 210 лв./МВтч за пикова електроенергия в рамките на два последователни работни дни на пазар „Ден напред“, а при „компенсиращия“ незадоволеното търсене при пазарен сегмент „В рамките на деня“ се стигна на 8 май 2019 г. и до цени, надхвърлящи 247 лв./МВтч при едва 451 МВтч търгуван обем за 24 часа.

Работодателите от индустриалния сектор заявяват, че категорично се противопоставят „на неадекватното поведение на НЕК ЕАД, което е системно и очевидно няма да се промени без смяна на ръководството“.

В позицията се настоява да бъде преодолян изкуственият дефицит, като дружествата от БЕХ оферират на сегмент „Ден напред“ адекватни количества при ценова структура, аналогична на утвърдената по ангажимента с Европейската комисия.

„Оценяваме този дефицит на около 80-100 МВт, което е дори под капацитета на малък блок от „ТЕЦ Марица изток 2“ ЕАД“, пише в писмото.

Преструктуриране на НЕК ЕАД, създаване на условия за реална конкуренция и адекватни компенсации за индустрията, вкл. за индиректните разходи за емисии, са други искания в позицията.
АОБР иска задълбочена проверка в НЕК и ЕРП-тата (вкл. сигнализирайки КЕВР и прокуратура) за „реалните причини, довели до преждевременното изчерпване на квотно предвидената електроенергия за регулиран пазар“. Повод за това е писмо на министъра на енергетиката от 9 април, с което се ангажират 600 хил. МВтч до 30.06.2019 г. от „ТЕЦ Марица изток 2“ ЕАД за регулиран пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 4 години
ТЕЦ ЕЙ и ЕС -3С Марица Изток 13.93 лв. хАмериканскаТЕЦ Контур Глобал Марица Изток 34.17 лв. хАмериканска---са американски, колкото ти си швед !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
doba
преди 4 години
Отварямhttps://***.capital.bg/energy/и въвеждам 100кВч дневна и нощнаРезултати:ТЕЦ ЕЙ и ЕС -3С Марица Изток 13.93 лв. хАмериканскаТЕЦ Контур Глобал Марица Изток 34.17 лв. хАмериканскаВЕИ5.26 лв. на т.н. 'частни инсветитири, няма ВЕИ държавнаТоплофикационни и заводски централи3.09 лв. частниВЕЦ над 10 MWсобственост на НЕК ЕАД0.89 лв. държавнаАЕЦ Козлодуй0.35 лв. държавнаТЕЦ Марица изток 20.47 лв. държавнаОбщо енергия18.15 лв.Та кой не управлява ефективно централите си???...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
WarrenBuffett
преди 4 години
До ОПГ Четете по-внимателно,Хората са го написали защо не може да се внесе. По ясно за Вас - за да са принудени да купят скъпо от когото трябва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
khao
преди 4 години
аз като го чета тоя шут и се чудя на него кой му плаща заплата изобщо ? :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
Sakamano
преди 4 години
Като си по-умен от тях, кажи ми ти на колко хора плащаш заплата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
national power
преди 4 години
Tия работодатели са пълни комици.Нито знаят за какво става дума сал плещят глупости.Като тока навън е по евтин да си внесат какво чакат.Въобще тия комици все некои им пречи полтиците им криви държавата им крива работниците алчни банкерите и те лоши данъците високи нема инженери некой да осигури роби за 500 кинта....Неграмо..ни и ***...и на *** хора са българските работодатели
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още