IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон: Трябва да действаме по-бързо и решително за европейското възраждане

Европейските граждани ще трябва да изберат дали да продължим да градим заедно или искаме да разрушим Европа, каза френският президент

17:39 | 09.05.19 г. 7
<p>
	Еманюел Макрон (вдясно) и Доналд Туск (вляво) позират за семейна снимка по време на срещата на върха в Сибиу.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Еманюел Макрон (вдясно) и Доналд Туск (вляво) позират за семейна снимка по време на срещата на върха в Сибиу. Снимка: Ройтерс

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че ЕС трябва да се заеме с три ключови приоритета - климат, гранична сигурност и икономика с поглед към бъдещето, докато гражданите се готвят да отидат до урните този месец, за да гласуват за или против европейския проект. Той каза това преди днешната среща на върха на ЕС в румънския град Сибиу, предадоха ДПА и БТА.

„Над 400 милиона европейски граждани ще трябва да избират при много ясна алтернатива: искаме ли да продължим да градим заедно, евентуално по различен начин, правейки нещата по-добре, или искаме да разрушаваме, да разрушим Европа и да се върнем към национализма?", заяви Макрон. „Според мен това е решаващ избор за следващите години", допълни той.

„Трябва да действаме по-бързо и с по-голяма решителност за европейското възраждане. Климатът, граничната сигурност и модел на растеж, социален модел...е това, което наистина искам в идните години“, посочи френският президент.

Макрон изрази задоволство, че осем от държавите членки на ЕС подкрепят инициативата за климата, която той предложи за днешната среща на върха и изрази надежда и Германия да се присъедини към нея.

Франция и още седем страни членки на ЕС предложиха обсъждането на „нулеви нетни емисии на парникови газове“ до 2050 г. на срещата на върха в Сибиу, която е наситена със символи, но не се очаква да донесе конкретни решения.

Това отчасти отразява колко смутни са времената за Европейския съюз.

Разделен по теми от миграцията до демократичните стандарти, ЕС трябва да се справя с Brexit и вълна от популизъм и е изправен пред външни предизвикателства от Китай до Русия и САЩ. Той също така изостава по теми от климатичните промени до киберсигурността.

Ръководни позиции за запълване

По-непосредствени последици може да има от неофициални разговори за назначаването на нови хора на най-влиятелните позиции в ЕС – президент на Европейския съвет, председател на Европейската комисия и на Европейския парламент, гуверньор на Европейската централна банка и ръководител на съвместната дипломатическа служба.

И петте поста ще бъдат заети от нови хора по-късно тази година, а отиващият си Европейски парламент вече определи кандидатите си за ръководител на Комисията, сред които консервативния германец Манфред Вебер и холандския социалист Франс Тимерманс.

Националните лидери обаче искат да запазят твърд контрол върху процеса, в който партийните политики, географията, политическите приоритети и профилите на кандидатите играят определена роля.

Туск иска да свика нова среща на върха в Брюксел на 28 май, два дни след изборите за Европейски парламент, за да могат националните лидери да обсъдят резултатите и да се договорят за следващите си стъпки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
LaCosta
преди 4 години
http://glasove.com/categories/intervyuta/news/katya-georgieva-globalnoto-zatoplyane-e-izmamahttps://***.youtube.com/watch?v=eIYaRmS042wИ европейската идея е като идеята за борба с "глобалното затопляне" - на пръв поглед отлична идея, но всъщност мощни сили са ги създали и използват за постигане на съвсем други цели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
Mohave __
преди 4 години
На дневен ред е плащането на една мултитрилионна сметка . Преди това възраждането ще е само пожелание .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 4 години
екоталибани :))) ... виж как променяме земята с парниковите газове ... :https://climate.nasa.gov/interactives/climate-time-machineцъкаш на иконките , направили са хората анимациика . за има няма 20 години морското равнище се е увеличило с 80мм и продължава с усилващи се темпове . демек ще сме свидетели двамата с теб как крайбрежни градове ще се местят на по-виско .киселиността на водата в океаните се е увеличила на най-високото си ниво от 10 милиона години насам и продължава да се увеличава . ще кажеш такова ме фара мен , е да , ама рибоците почват да се възпроизвежда все по-бавно , пречи им . киселата вода разтваря черупките на мекотелите , избелва коралите , демек убива ги ... чупим поголовно хранителната екосистема на планетата , ще сме свидетели с теб как изчезват 10-ки хиляди животински и растителни видове безвъзвратно ... мога да ти изброя още 3-4 неща дето ще сме свидетели с теб как безвъзвратно ще се случат ама не виждам смисъл да го пиша ....хубавото е ,че хората по света взимат мерки и залагат на възобновяемата енергия . ще декарбонизират цели отрасли от промишлеността . даже се зачетох тия дни и металургията ще се промени :))) . и скептичните гласове сте малцинство и нямат значение за посоката на промяната . т.е. можеш да пишеш колко си недоволен , но никой не го интересува като цяло .също така огромна част от хората са про европейски настроени , а анти европата пак са малцинство , просто са много пискливи и истерични , и се създава впечатление за някакво голямо движение . горе-долу като в оня виц за дефилиращите кресливи (цензура) на парад , и лорда питал слугата какви са тия и какво искат , и след обяснението , на въпроса , а защо викат като си правят всичко ? ами ***.и сър. та и тука ще е така :))) . те ти едно клипче , попаднах тия дни на една убавица , сънародничка на мъск , твой голям любимец . да преглътнеш все по-обединена европа и възобновяемата енергия :))) ...https://***.youtube.com/watch?v=WQlghAHMHbY
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
studioaa
преди 4 години
И горбачов мечтаеше за възраждане на съветската система по време на перестройката т.е след 1985г. Но той установи, че съветската система не може да се реформира по никакъв начин и краят е неизбежен при всички случаи със или без реформа. Скоро другарят макрон ще открие същото нещо за европейския съюз...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
majnata
преди 4 години
Mи тя Европа е вече разрушена от вас ... време е да се измитате !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
Императорът
преди 4 години
А "глобалното затопляне" го виждаме и сега навън - по средата почти на май месец ходя със зимно яке !!! Долни екоталибани !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
Императорът
преди 4 години
Поредното нагло изказване на един извратенец и узурпатор, водещ престъпна терористическа война срещу собствения си народ !!! Не лай срещу "национализмът" предателю, защото само френски патриот има право да води Франция.За климатът - "нулеви емисии на парникови газове" означава енергийна катастрофа и връщане в средновековието, но човек за да разбира това, му трябва мозък - а тоя и нему подобните нямат !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още