IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел реши да не подкрепи климатичната инициатива на Макрон

Климатичните цели на Германия до 2050 г. се различават от тези на Франция, посочи германският канцлер

22:20 | 09.05.19 г. 8
<p>
	Френският президент Еманюел Макрон (вляво) и германският канцлер Ангела Меркел (вдясно). <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Френският президент Еманюел Макрон (вляво) и германският канцлер Ангела Меркел (вдясно). Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел реши да не се присъединява към инициативата за климата, лансирана от Франция и няколко държави от ЕС, макар че подкрепя много от точките ѝ. 

Меркел сподели, че нейното правителство не може да се присъедини към инициативата, защото климатичните цели на Германия до 2050 г. се различават от тези на други държави.

Германия се стреми да намали до 2050 г. въглеродните емисии от 80 на 95% в сравнение с нивата от 1995 г., а френската инициатива призовава за нулеви емисии до 2050 г.

До момента към Франция са се присъединили Белгия, Люксембург, Холандия, Дания, Швеция, Португалия и Испания.

Меркел обаче предложи "коалиция на желаещите" в Европа, която да позволи уеднаквено "таксуване" на въглеродните емисии.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза, че държавите от ЕС трябва да се съсредоточат върху краткосрочните цели за климата, преди да си поставят по-амбициозни дългосрочни цели.

През последните дни френският президент Еманюел Макрон направи няколко изявления, свързани със защитата на околната среда. Той изложи схващанията си и на среща с експерти по биоразнообразие в Елисейския дворец, и в текст, подписан от още осем европейски лидери, който призовава борбата срещу промените в климата да стане "крайъгълен камък на европейския дневен ред" през следващите пет години, предаде Франс прес.

Символично тези деветима европейски лидери се срещнаха днес на централния площад в Сибиу с три млади активистки от

Румъния, Белгия и Германия, които им връчиха петиция, подписана от 70 000 младежи. В нея се призовава ЕС "да действа без отлагане" за екологичен преход в духа на движението, подето от младата шведка Грета Тунберг.

Днес в Сибиу Макрон предложи в ЕС да бъде създадена специална банка за финансиране на проекти в областта на климата и екологията, предаде ТАСС.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 3
zelka007
преди 4 години
АВВА , носиш ли станиол в каскета да те пази от империалистическите излъчвания от космоса и прахът дето ни ръсят от самолетите ?!?:))) ... къртиш фаянса , безапелационен лидер си човек ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 4 години
за импа всичко което не е по неговите инвестиционно-дивидентни канони е *** , шит и пр. :) той така си пише по принцип :) . аз изгледах две-три изказвания на грета тунберг , ами момичето , ако приемем , че когато четеше текст са и съдействали за писането му , то когато говореше не търсеше думи , мисълта и тече гладко и свързано . навръзва идеите и мненията си последователно , което говори че предварително се е подготвяла сериозно ... факт , рядко има млади хора на нейната възраст да навръзват нещата и да си отстояват мнението . като знам моят как си глътва езика като попадне в небрано лозе , а е 2-3 години по-голям от нея :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 4
Coalport
преди 4 години
Воят срещу Грета Тунберг показва, че идеите на дясното са изчерпани.Тъй като не могат да опровергаят идеите на младата екоактивистка, блюстителите на статуквото прибягват до грозни лични атаки.Пълната статия и препратка към оригинала в Гардиън - https://baricada.org/2019/05/02/greta-tunberg/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 4
ABBA
преди 4 години
Меркел реши да не подкрепи климатичната инициатива на Макрон К'во бе, ше се изрепчат на Биг Брадър да не ни ръсят като *** с кемтрейлс ли?!След гугутки и врабчета - и ние да изчезнем....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 8
Императорът
преди 4 години
Просто чета наистина изпадам в шок, това глyпаво изчадие, дето спряло да ходи на училище (вероятно дори в славещата си с драстично ниско ниво шведска образователна система не може да се справи пълноценно) обвинява науката в "отричане, НЕВЕЖЕСТВО и бездействие" ??? Поддържа я *** гутереш - шефчето на ООН, което натиска европейските държави да приемат безропотно всеки дивaк, който реши да нахлуе в тях. ТОВА КОЕТО ВИЖДАМ, Е ТОТАЛНА ДЕГРАДАЦИЯ !!!! ЕВРОПА ОТИВА ПО ДЯВОЛИТЕ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 10
Императорът
преди 4 години
Не забравяй, че новата лидерка на европейските екоталибани, е горецитираната "млада шведка Грета Тунберг", която е с доказани ментални увреждания !!! Това е окончателното падение за Европа - нейните лидери ходят по акъла на някакво малoyмно 15-годишно пубертетче !!! Прочетете за това нещо в Уикипедия и ще изпаднете в потрес... вместо някой да и зашие два шамара, някакви от норвежкия (неслучайно) парламент я предлагат за... Нобелова награда за мир ?!?!?Има си и последователчета - 1.4 милиона оглупели ученици, дето ако им спреш тока, за да не могат да си зареждат телефончетата (което неминуемо ще стане, ако се сбъднат идиотиите им) ще скочат да колят родителите си !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 3
Sokratus
преди 4 години
Меркел е обещала не 0%, а 5%. Не виждам голяма драма в това, а заглавието е все едно са се скарали!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 7
majnata
преди 4 години
нулеви въглеродни емисии ? бабоебецът има ли представа какво значи това ... даже и неандерталците не са можели да го постигнат !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още