IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новото търговско напрежение струва на търговията с акции 20,5 млрд. долара

От търговията с американски книжа са били оттеглени средстава на стойност 14 млрд. долара – най-голямата сума от 30 януари насам

15:29 | 10.05.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Средства на обща стойност от 20,5 млрд. долара са напуснали търговията с акции само в рамките на изминалата седмица, като подновеното търговско напрежение между САЩ и Китай е тласнало повече от парите ан инвеститорите към облигации. Това съобщава американската инвестиционна банка Bank of America Merrill Lynch (BAML), цитирана от Ройтерс.

Това е и поредният знак как напрежението на търговския фронт в глобален мащаб се отразява върху пазарите.

Американският президент Доналд Тръмп съобщи в неделя вечерта, че ще въведе нови, по-високи мита върху китайски вносни стоки за 200 млрд. долара, предизвиквайки смут на относително спокойните пазари. В същото време разпалването на търговския конфликт, който инвеститорите по-рано очакваха, че върви към края си, е изтрило 2 трлн. долара от стойността на акциите в глобален мащаб през последната седмица.

Тенденцията следва ралито на пазарите след решенията на Федералния резерв и Китайската народна банка, ускорена от „търговската травма“ тази седмица, посочват стратезите на банката.

Парите, които напускат търговията с акции през седмицата до 8 май, са третият по големина отлив от началото на годината, посочват още от BAML.

От търговията с американски книжа са били оттеглени средства на стойност 14 млрд. долара – най-голямата сума от 30 януари насам.

В същото време инвеститорите, които се опитват да се спасят от търговското напрежение, продължават да наливат средства в покупката на облигации, което се изразява в приток на финансиране в размер на 7,3 млрд. долара. С това се отбелязва 18-та поредна седмица на прииждащи средства.

От BAML прогнозират в отделно съобщение до своите клиенти, че една търговска война с мита между САЩ и Китай ще „тласне глобалната икономика към рецесия“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Sakamano
преди 4 години
Е, търговията с акции не е съвсем безполезна. Иначе си представям как Илон Мъск отива при някой банков чиновник да моли за кредит за основаването на космическа компания, която ще конкурира NASA. Ще ми се да видя физиономията на чиновника.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
khao
преди 4 години
супер, колко повече пари се махнат от тая безсмислена търговия с нищо, толкова по добре ! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още