IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новотни: Растежът в еврозоната ще се ускори през втората половина на годината

Според банкера това ще отвори път за нормализиране на паричната политика на стимули

18:10 | 11.05.19 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Според члена на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Евалд Новотни растежът в еврозоната ще се възстанови по-осезаемо през втората половина на годината, което отваря път за нормализиране на паричната политика на стимули, съобщава агенция Ройтерс.

Според банкера пазарите неправилно са интерпретирали думите на управителя на ЕЦБ Марио Драги като сигнал, че по-хлабавата парична политика ще бъде удължена.

Драги заяви през април, че ЕЦБ ще обмисли стъпки за облекчаване на ефектите върху търговските банки от отрицателните ставки по депозитите – коментар, който накара някои пазарни играчи да вярват, че централната банка е готова да запази политиката си за по-продължителен период от време, като се има предвид отслабващият растеж в региона.

„Не това се опитваме да кажем“, заяви Новотни в интервю за японското издание Nikkei. Според него е твърде рано да се коментира какъв трябва да е отговорът, ако растежът на еврозоната се забави още, тъй като следващата стъпка ще зависи от икономическите данни на момента.

Новотни, който е известен като критик на нетрадиционната парична политика на ЕЦБ от миналото, посочи още, че очаква еврозоната да покаже по-силен ръст през втората половина на 2019 г.

Ако няма подобрение, то ЕЦБ ще трябва да прецени как да постъпи, посочи още той, като допълни, че възобновяването на количествените облекчения е технически възможно.

Новотни също така посочи, че централната банка не обмисля задълбочаване на отрицателните лихвени проценти, като възможността за въвеждане на таван на дългосрочните ставки е немислима.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 41 rate down comment 0
Blueberry
преди 4 години
Всички са уморени от обещания аха да започнат нормализация и все нещо им пречи. Няма да се учудя ако есента не сервират, че зимата не е подходящп време, *** да не се притесняваме - колко е зимата. Често пъти сочат задлъжнялостта в САЩ, но никой не коментира какво става в еврозоната - навсякъде имотни балони и всички са друсани с кредити на макс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 35 rate down comment 2
Sakamano
преди 4 години
8. Коя е единствената българска партия управлявала два мандата в коалиция с ДПС (или три мандата, ако броим управлението на НДСВ в което участваха социалистически министри)?Моля да ми отговорите и на предишния въпрос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 40 rate down comment 1
serafima
преди 4 години
ДПС винаги са подкрепяли ГЕРБ във възлови гласувания. ГЕРБ винаги е подкрепял ДПС във важни за тях искания. Останалото е един цирк, който се играе за публиката. Нищо ново под слънцето. Въпроси към хората, които "НЕ ВИЖДАТ" същинската коалиция ГЕРБ-ДПС? 1. Има ли един единствен важен закон, който да не е приет от ГЕРБ+ДПС? 2.Има ли един единствен закон който да е предложен от ДПС и да не е приет от ГЕРБ? 3.Кой само се прави на опозиция, а всъщност държи властта и крепи кворума в парламента? 4.Кой даде ТЕЦ Варна на Доган за 3500лв.? 5.Кой умишлено оставя огромен бюджетен излишък, за да си го поделят общините на ДПС и ГЕРБ? 6.Кои две партии приеха закона за изборите и отхвърлиха електронно гласуване както и машинно? 7.Кои две партии ?????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 39 rate down comment 1
Sakamano
преди 4 години
Това не отменя въпроса. Когато някой казва, че Борисов си отива е ясно от името на коя политическа сила говори - то просто няма друга, която би могла да го свали от власт. Затова като избирател бих искал да обяснят какви ще са приоритетите на БСП, а не просто да водят анонимна кампания oплювaща ГЕРБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 36 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 4 години
Когато БСП-ДПС спечели изборите, ще имаме правителство на малцинството на ГЕРБ, с мълчаливата подкрепа на ДПС. Не прогнозирам, а допускам една балканска уйдурма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 44 rate down comment 6
Lucifer
преди 4 години
Каквато беше по време на Жан Виденовото правителство с фин. министър Гечев - убийствена!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 44 rate down comment 3
Sakamano
преди 4 години
Това повдига въпроса: Когато от БСП-ДПС спечелите изборите и дойдете на власт, каква ще бъде политиката ви по отношение на членството на България в Еврозоната?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 46 rate down comment 13
serafima
преди 4 години
Господине, който и да сте, не ви приемам за авторитет. ХАЙДЕ нека първо Еврозоната се съвземе от кризата още от 2008 г. и тогава ще говорим. И сега само предполагате, че ЩЕ има растеж в нея.Престанете да ни лъжете евтино и срамно. Еврозоната е зле. Друг е въпросът, че има наши неграмотни и обещали нещо си някъде, за да тикат страната ни в този момент към нея. Не че ни искат членовете й. Борисов въобще не е фактор, защото хал хабер си няма за какво става дума. А пък и той, слава на БОГА, си ОТИВА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 40 rate down comment 4
Mohave __
преди 4 години
Другият основен риск - ФЕД също е елиминиран благодарение на Тръмп . Аз също мисля , че двете централни банки трябва да достигнат еднакви лихвени нива , преди ФЕД да продължи затягането . На ход е ЕЦБ .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 49 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 4 години
Чудесна новина! Какво ще си кажат само че всички дето се нагълтаха с УЖ евтин кредит за жилище?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още