IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Амстердам забраняват препродажбата на жилище до 3 г. след закупуването му

Целта е да се предотврати възможността инвеститори да купуват имоти с цел препродажба на по-висока цена

10:16 | 13.05.19 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Местният парламент в Амстердам одобри предложение, което изисква купувачите на жилище да са живели в него най-малко три години, преди да решат да го препродадат. Мярката е в отговор на усилията на местните власти да предотвратят възможността инвеститори да купуват жилища, само за да ги продадат на по-висока цена, съобщава Bloomberg.

Правилото ще важи за т. нар. среден ценови сегмент – от 175 хил. евро (196 хил. долара) до 297 хил. евро, в холандската столица. Предложението беше прието от парламента в Амстердам по време на гласуване миналия четвъртък.

Според предложението купувачите на жилища на наженения жилищен пазар в града ще бъдат санкционирани, ако продадат имоти от средния ценови сегмент до три години след закупуването им, въпреки че в закона ще бъдат предвидени и изключения за случаи, в които собствениците се намират в затруднено положение. Все още няма точен график за влизането в сила на закона.

В същото време холандският вътрешен министър Кайса Олонгрен работи по законопроект, който ще даде на общините със затегнати жилищни пазари правомощията да определят таван на цените за нови договори за наем до даден процент от определена от държавата стойност на имота.

Припомняме, че в средата на март холандските власти предложиха също така да се забрани отдаването под наем на новопостроени жилища, за да се увеличи предлагането за над 850-те хиляди жители на града. 

Имотният пазар в Амстердам вече е подложен на натиск. Цените на жилищата се повишиха с 8% на годишна основа и достигнаха рекордните 448 хил. евро в края на 2018 г., показаха данни от януари на Асоциацията на брокерите на недвижими имоти NVM.

Наемите на жилища са се повишили с 40% между 2005 и 2017 г. и са достигнали средно 1160 евро на месец, сочат още официалните данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 10 rate down comment 0
Blueberry
преди 4 години
Среден ценови сегмент от 175 хил. евро (196 хил. долара) до 297 хил. евро, в холандската столица!?В София средния ценови сегмент е от 100 до 150 хил. евро. Ако имахме Софийското море можеше да ги стигнем от ряз. Защо не копат вече?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
khao
преди 4 години
браво, който може да мисли за държавата и хората си трябва да го направи веднага, даже и по големи регулации ... трябва да има и ограничение колко жилища може да има един човек. макс 2-3
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 6
nkavrakov1982
преди 4 години
И в България трябва да започнат да въвеждат такива закони.Най вече в големите градове на България.С цените на жилищата се спекулира масово,и вече безконттролно,хората на Запад мислят,а нашите тикви хем искат иикономически растеж,хем цените на жилищата и наемите са извън всякакъв контрол.Функцията на жилището е за живеене,а те го превърнаха в спекулация основно,и то най вече заради лесните кредити които банките наливат в хората,а те лекомислено взимат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още