IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Две години по-късно – Макрон сменя курса на своята вътрешна политика

Френският президент понесе критики за симпатиите си към бизнеса и сега се преориентира към домакинствата и увеличаването на техните доходи

21:47 | 13.05.19 г. 2
<p>
	Френският държавен глава Еманюел Макрон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Френският държавен глава Еманюел Макрон. Снимка: Ройтерс

Когато Еманюел Макрон беше избран за президент на Франция преди две години, той обеща да скъса с миналото.

През месеците, в които пое президентския пост, той намали таксите за компаниите и инвеститорите и направи процеса по наемане и освобождаване на работниците по-лесен с промени в закона за труда, пише Ройтерс.

Две години по-късно и шест месеца от началото на протестите на „жълтите жилетки“ срещу неговите бизнес ориентирани законодателни реформи, 41-годишният бивш банкер ще подсилва икономиката със своя нов фокус върху домакинствата чрез повишаване на техните доходи. 

Изправяйки се лице в лице с протестиращите, които го обвиняват, че загърбва работниците и пенсионерите, Макрон смени своя курс.

След първия пакет от мерки от декември за над 10 млрд. евро Макрон обяви през април, че намалява размера на данъка върху доходите с 5 млрд. евро.

За да плати за тази инициатива, френският държавен глава предвижда да забави намаляването на данъците за някои компании и да затвори вратичките пред корпоративния данък. Редуцирането на разходите също беше обещано, въпреки че така и не бяха предоставени подробности по тази тема.

„Обществената политика се връща към подкрепата за търсенето и домакинствата в ущърб на конкурентоспособността, тъй като нямаме допълнителен марж, за да постигнем всичко едновременно“, споделя икономистът Еманюел Жесюа.

Международните партньори на Франция твърдят, че това е справедлива цена, която ще бъде платена за запазването на мира, който ще даде възможност на Макрон да продължи с реформите.

„Като цяло Франция трябва да се консолидира, тъй като дефицитът и дългът са твърде големи“, предупреди високопоставен служител в Международния валутен фонд (МВФ) в Париж.

Нарушен баланс

Отстъпките на Макрон, съставени главно от данъчни облекчения, насочени към работниците и пенсионерите с ниски доходи, могат да ускорят икономическия ръст с 1,5% през тази година, прогнозира икономист от мозъчния тръст OFCE.

Финансовият стимул рискува да направи така, че бюджетният дефицит да надхвърли планирания лимит от 3%, който правителството очаква да бъде превишен временно през тази година заради дългосрочната данъчна промяна.

Тъй като Макрон започва третата година от петгодишния си мандат, той може да твърди, че неговите политически стъпки вече дават резултати, въпреки че икономистите предупреждават, че ще отнеме години, преди техният успех или неуспех да е напълно ясен.

Пазарът на труда среща най-добрите си години, като нивото на заетост е най-високото от 1980 г. насам. Младежката безработица също е спаднала рязко.

Със съществени промени при безработицата и пенсионните системи през тази година големите чуждестранни компании, като например компанията ManpowerGroup, чийто основен пазар е именно Франция, са убедени, че Макрон ще се придържа към програмата си за реформи.

„Като цяло френското правителство се стреми да направи Франция по-конкурентоспособна като място за инвестиции и като място за растеж. И не виждам това да се промени”, заяви изпълнителният директор на ManpowerGroup Джонас Прайсинг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 6
majnata
преди 4 години
е па голем праз кат си разочарован ... пий една студена вода ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 11
Sakamano
преди 4 години
Малко съм разочарован от Макрон. Поддаде се на исканията на пpocтолюдиeто. Би трябвало да вземе пример от популистите - обещавай всичко което иска народа и го залъгвай с маловажни реформи. Аз лично мразя такава политика, но явно тя е новия победител.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още