IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земеделският министър Порожанов подаде оставка*

В мотивите за решението си министърът посочва, че не желае атаката срещу него да влияе на работата на правителството

09:35 | 14.05.19 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов подаде оставка пред премиера Бойко Борисов. Информацията съобщиха от правителствената информационна служба.

В мотивите за решението си Порожанов посочва, че не желае атаката срещу него да влияе на работата на правителството. Оставката му е приета от министър-председателя Бойко Борисов. 

„Смятам, че положих всички усилия работата в едно от най-големите като обхват министерства да върви успешно“, заяви Порожанов, цитиран от пресцентъра на министерството.

"В сектора има много проблеми и със сигурност не всички са решени, но за всеки е направен опит за намиране на балансирано и справедливо решение. Резултатите за развитието на земеделския отрасъл ясно показват възходящата тенденция, такава се отчита и по отношение на износа на  селскостопански стоки. Министерството изнесе изключително успешно Председателство на Съвета на ЕС с организирането на десетки събития и напредък по най-важната тема за сектора - Общата селскостопанска политика след 2020 г. В този период активно беше поставена темата с борбата срещу двойните стандарти при храните, която намери решение в пакета директиви, приети от Европейската комисия и Европейския парламент".

Преди седмица, след като бе на разпит в Специализирания съд във връзка с разследването за източването на европрограмата „Млад фермер”, Порожанов обяви, че е готов да се оттегли, ако това се налага. Министърът даде показания в качеството му на бивш дългогодишен ръководител на Държавен фонд „Земеделие“, който е управляващият орган по селските програми.

С общо петте си години начело на фонда в първото и второто правителство на Бойко Борисов Порожанов на практика е най-дълго задържалият се ръководител на фонда. Институцията разпределя между 1,5 и 2,5 млрд. лв. годишно под формата на субсидии, без да се броят грантовете. 

Основен обвиняем за злоупотребите е предприемачът Миню Стайков, който бе арестуван преди осем месеца след акция във „Винпром Карнобат“, където бяха установени престъпления, свързани с продажба на акцизни стоки без бандерол, данъчни престъпления и пране на пари.

Освен това прокуратурата започна проверка и на всички 746 къщи за гости в страната, построени със средства от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007 – 2013 г.

Повод за проверката е разследването срещу бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев по съмнение за източване на евросредства от ПРСР чрез подставено лице, построило къща за гости, която не се ползва по предназначение. Tова доведе до оставката на Манолев, поискана от Порожанов, както и на зам.-директора на ДФЗ Иванка Багдатова-Мизова. 

В началото на този месец в интервю за БНТ премиерът Бойко Борисов увери, че всички членове на ГЕРБ, която той председателства, които са извършили нарушения с купуването на апартаменти на цени под пазарните и строителството на къщи за гости с евросредства, ще си понесат отговорността. "Всеки, попаднал в такава ситуация, всеки немислил с главата си, всеки поддал се на манталитета си или решил, че всичко му е позволено, ще си понесе най-тежкото наказание и отговорност", заяви Борисов и добави, че "подаването на оставка е половината от работата". 

Скандалът с новите апартаменти на управляващите не стихва от март, когато Цветан Цветанов, зам.председател на ГЕРБ, подаде оставка като председател на парламентарната група на партията и депутат след публикация за новия му апартамент в столичния квартал "Изток", купен от строителната компания "Артекс" на по-ниски от пазарните цени.

Заради закупени от дружеството на цени под пазарните апартаменти оставки подадоха още правосъдният министър Цецка Цачевазам.-министърът на спорта Ваня Колева и зам.-министърът на енергетиката Красимир Първанов.

 

Актуализирано с изказването на министър Порожанов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 1 rate down comment 0
Shadow1
преди 4 години
Какво ще бъде достатъчно ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 12 rate down comment 1
Investitor33
преди 4 години
Първо оставката е доста закъсняла и второ не е достатъчна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 3
male4ko
преди 4 години
tnm, не ми изглежда като сарказъм.. По-скоро млад пламенен дихател некакъв или нескопосано тролене.. То е толкова смешно и наивно написано, че е далече от сарказма.. :))Ps. Лично мнение, нямам желание да влизам в обяснителен режим..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 1
tnm
преди 4 години
Ресорните заместник министри, ДФ Земеделие и Разплащателна агенция могат без проблем да се справят с усвояването:) А и до краят на програмния период на ПРСР остават някакви си там 18 месеца /декември месец 2020/ година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 9 rate down comment 1
tnm
преди 4 години
Казват, че употребата на сарказъм като начин на изразяване е подвластно на хора с определено ниво на IQ. Разбирането, че е използван сарказъм - също :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 19 rate down comment 0
majnata
преди 4 години
противен тип ... проблемът е че оставката е по-скоро измъкване , а не наказание за безобразията !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 1
Sakamano
преди 4 години
Министър Пораженов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 17 rate down comment 0
serafima
преди 4 години
Порожанов не трябваше да бъде въобще назначаван за министър поради предишните си прегрешения. Борисов знаеше това ТВЪРДЕ добре. Този случай само показва, че когато е гнила ябълката, не може да се сложи на трапеза за десерт. В нашия случа - нищо добро не очаквайте. За съжаление и с доста от другите ПИШМАН министри положението е същото барабар с Началника им. Дано по-скоро ги заменим и попаднем на по-кадърни и честни, а ако все пак има и такива, да знаят, че не са вечни. и рано или късно нещата се проясняват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 18 rate down comment 1
male4ko
преди 4 години
Хубаво е да има оставки.. Поне мааалко от малко да им се наруши рахата на тия дьомбели - министри и депутати.. То не че нещо им пука де, ама така за спорта, нека има..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още