IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция обмисля да отложи покупката на руската противоракетна система

Предложението е на САЩ, като това ще даде време на двете страни да потушат напрежението помежду си

11:13 | 14.05.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Турция разглежда молбата на САЩ да забави покупката на руската противоракетна система за 2020 г. – ход, който би могъл да облекчи напрежението между двете страни съюзнички в НАТО, посочват двама източници на Bloomberg, запознати с предложението.

Миналата седмица администрацията във Вашингтон поиска от Анкара да отложи доставката на системата С-400, която трябваше да се осъществи през юли, посочват запознатите.

Едно такова забавяне, ще спечели на САЩ и Турция – страните с двете най-големи армии в Алианса, повече време за решаване на конфликта помежду им, който сериозно обтегна отношенията помежду им и заплаши налагането на допълнителни санкции срещу и без това проблемната турска икономика.

Сащ са против решението на Турция да използва руско въоръжение от подобен тип, тъй като системата е проектирана за сваляне на американски и съюзнически самолети, включително изтребителите F-35, в чиято направа участват и турски производители.

Предложението е направено на фона на продължаващите обсъждания за евентуална дата за визита на американския президент Доналд Тръмп в Турция. Финансовият министър в страната Берат Албайрак, който също така е и зет на президента Реджеп Ердоган, заяви в интервю за телевизия CNN-Turk, че визитата може да се осъществи през юли.

Изпълняващият длъжността американски министър на отбраната Пат Шанахан нарече покупката на С-400 „несъвместима“ с продажбата на самолетите F-35. Анкара възнамерява да купи 100 от изтребителите на Lockheed Martin Corp. Миналия месец държавният секретар Майк Помпейо каза, че е заяви на турски представители, че страната не може да остане в програмата за изтребителите, ако продължи с изпълнението на плановете си за С-400.

Правителството на Ердоган многократно е настоявало, че няма да се откаже от сделката с руснаците, след като усилията на Анкара да се сдобие с ракети Patriot бяха възпрепятствани. Държавният департамент обаче промени настроението си през декември, когато уведоми Конгреса за предложение за продажба на система Patriot на Турция.

Но миналия месец турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че покупката на С-400 е приключена сделка, като допълни още, че НАТО не би могла да защити турското въздушно пространство.

Надвиснала над Турция обаче е заплахата за нови американски санкции, които, ако се стигне до тях, ще влошат отново представянето на лирата – което и без това е най-лошото при валутите на развиващите се пазари след това на аржентинското песо. Турската валута съкрати част от загубите си в понеделник след съобщението за евентуално отлагане на покупката, като минути преди 11 ч. българско време тя се разменя при цена от 6,0569 лири за долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:20 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 11 rate down comment 7
ABBA
преди 4 години
Неграмотно ***:1. Това го казва бившият шеф на еврейските специални служби, отговорни завръщане на всички евреи в Израел.2. Това го има като видео в тубата.3. Всички русофоби изглежда са и ***-псохо-комплескари+тъппи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 11
ivailojelyazkov
преди 4 години
Менталната табуретка авва пак са изака НЕПОДГОТВЕН
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 1
pioner
преди 4 години
На всички ни е ясно, че Турция използва С-400 за лост в отношенията си с САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 8
ABBA
преди 4 години
САЩ са принудени да молят за помощ Русия, защото тя значително засили влиянието си в последните години, а Щатите не могат да решат проблемите си.Това заяви експертът от Израел Яков Кедми, пише Икономика днес.Русия, отбелязва аналитикът, стана много по-силна, отколкото бе в момента на идването на власт в САЩ на президента Доналд Тръмп. Военната сила на Русия днес е налице, а за икономическите и политически възможности на РФ нагледно свидетелства ситуацията със Северен поток-2: Щатите бяха принудени да констатират, че не са способни да спрат този проект.В самите САЩ има сериозни вътрешнополитически проблеми. Към тях Кедми отнася ситуацията в Сирия и Венецуела, а също проблеми в отношенията с Иран, Китай, КНДР и формално със съюзническа Европа.САЩ имат проблеми дори с най-близкия си съюзник Великобритания. Твърде много са топките във въздуха, американците не могат да жонглират сами с тях, заяви Яков Кедми.За да се измъкнат от ситуацията, Щатите са принудени да търсят помощ от Русия, която разполага с мощни инструменти относно болшинството американски кризи. Експертът отбеляза, че САЩ се обръщат за помощ тогава, когато не могат да решат въпросите с военна сила.Сега от Вашингтон искат Москва да помогне на американците да слязат от палмите.Но Русия няма винаги да прави това, за което я молят американците. Това няма да се случи и във Венецуела. Нито югославският, нито либийският вариант няма да мине. Но Русия е готова интелигентно да помогне на американците да слязат от палмите, на които се качили, там, където това съответства на руските интереси. Нейните интереси са икономически, с политическите тя се справя, заяви Кедми в ефира на Iton-TV.По-рано експертът от Израел упрекна САЩ за тъпата им наглост по отношение Венецуела. Кедми припомни, че САЩ въздействат в Украйна ключова за сигурността на РФ значително по-силно, отколкото Русия във Венецуела, Вашингтон няма право да упреква Москва за взаимодействието й с Каракас.News Front
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 16
ABBA
преди 4 години
Еленче,1. Пропагандата ви закъснява с няколко дена.2. Четете Инстаграми, Туитъри и пр. интерфейси на отговорните по темата турци - какво те пишат.3. И тогава няма да се занимавате с кьор-фишек пропаганда,а ще мислите за нещо, на кое шараните повече ще кълват :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още