IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов предложи Десислава Танева за министър на земеделието 

В момента тя е председател на парламентарната Комисия по земеделието и храните

13:38 | 14.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Министерски съвет</em></p>

Снимка: Министерски съвет

Премиерът Бойко Борисов предлага Десислава Танева за министър на земеделието на мястото на подалия оставка Румен Порожанов, съобщи БТА. 

Предложението за персонални промени в кабинета вече е внесено в деловодството на Народното събрание, потвърдиха от пресцентъра на парламента. В момента Десислава Танева (ГЕРБ) е председател на парламентарната Комисия по земеделието и храните.

Малко по-рано днес Борисов коментира, че земеделският министър Румен Порожанов е подал оставка заради факта, че отстранената зам.-директорка на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) Иванка Багдатова-Мизова е останала на длъжността си. Борисов припомни, че още миналата седмица е дал срок тя да бъде освободена от поста си.

„Телефонът на Мизова беше на един от сайтовете на къща за гости. Ясно съм разпоредил нарушителите да бъдат изправени пред закона, каза Борисов. Всичко това трябва да приключи бързо и в хората не трябва да има съмнения. 

Такива къщи гости има навсякъде по света, те са нужни за селския туризъм. И всеки, който е злоупотребил ще носи отговорност“, каза премиерът пред журналисти, след като присъства на церемония, на която беше представено ново техническо оборудване за служителите на полицейските структури в МВР.

Припомняме, че днес Румен Порожанов подаде оставка с мотива, че не желае атаката срещу него да влияе на работата на правителството.

„Смятам, че положих всички усилия работата в едно от най-големите като обхват министерства да върви успешно“, заяви Порожанов, цитиран от пресцентъра на министерството.

Преди седмица, след като бе на разпит в Специализирания съд във връзка с разследването за източването на европрограмата „Млад фермер”, Порожанов обяви, че е готов да се оттегли, ако това се налага. Министърът даде показания в качеството му на бивш дългогодишен ръководител на Държавен фонд „Земеделие“, който е управляващият орган по селските програми. 

В началото на този месец в интервю за БНТ премиерът Бойко Борисов увери, че всички членове на ГЕРБ, която той председателства, които са извършили нарушения с купуването на апартаменти на цени под пазарните и строителството на къщи за гости с евросредства, ще си понесат отговорността. "Всеки, попаднал в такава ситуация, всеки немислил с главата си, всеки поддал се на манталитета си или решил, че всичко му е позволено, ще си понесе най-тежкото наказание и отговорност", заяви Борисов и добави, че "подаването на оставка е половината от работата". 

Скандалът с новите апартаменти на управляващите не стихва от март, когато Цветан Цветанов, зам.председател на ГЕРБ, подаде оставка като председател на парламентарната група на партията и депутат след публикация за новия му апартамент в столичния квартал "Изток", купен от строителната компания "Артекс" на по-ниски от пазарните цени.

Заради закупени от дружеството на цени под пазарните апартаменти оставки подадоха още правосъдният министър Цецка Цачевазам.-министърът на спорта Ваня Колева и зам.-министърът на енергетиката Красимир Първанов.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още