IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските пазари започват да се съвземат от стреса на търговското напрежение

Паневропейският индекс STOXX 600 прибави 0,9% към стойността си по време на днешната търговия

19:26 | 14.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските пазари завършиха борсовата сесия във вторник на зелена територия, след като инвеститорите започнаха да се успокояват след новите сътресения на търговския фронт, съобщава CNBC.

Паневропейският индекс STOXX 600 прибави 0,9% към стойността си по време на днешната търговия. Начело на ръстовете бяха секторите на суровините и технологиите, прибавяйки съответно 1,74% и 1,8%.

Новината от понеделник, че Пекин възнамерява да отговори на новите китайски мита със свои налози върху американски стоки за 60 млрд. долара от 1 юни предизвика нови разпродажби на пазарите в световен мащаб, въпреки че още във вторник сутринта европейската търговия започна да показва признаци на възстановяване.

Британският измерител FTSE 100 отчете ръст от 1,09% до 7241,60 пункта. От своя страна германският бенчмарк DAX прибави 0,97% до 11 991,62 пункта, а френският CAC – 1,5% до 5341,35 пункта.

В понеделник американският президент Доналд Тръмп заяви, че все още не е решил дали да изпълни заканата си за нови мита върху други китайски вносни стоки за 300 млрд. долара. Въпреки това от кабинета на търговския представител Робърт Лайтайзър са започнали законовите процедури за въвеждането им в сила.

В същото време в Европа британският министър на външните работи Джереми Хънт предупреди, че е възможен нов конфликт в иначе нестабилния Персийски залив, след като американският държавен секретар Майк Помпейо проведе разговори с европейски лидери за ситуацията в Иран.

При корпоративните новини акциите на Bayer поевтиняха с над 2%, след като съд в Калифорния постанови производителят на лекарства да заплати 2 млрд. долара компенсации на двойка, която твърди, че пестицид срещу плевели на компанията е причина да са болни от рак.

Междувременно книжата на германския застраховател Allianz поскъпнаха с 1,8%, след като компанията отчете повишение на нетната печалба за първото тримесечие, подобрявайки очакванията.

Книжата на Volkswagen също поскъпнаха с 1%, след като компанията представи планове за първично публично предлагане на своето звено за камиони.

На обратния полюс обаче бяха акциите на Vodafone, които отписаха 3,7%, след като стана ясно, че телекомът ще намали дивидента си, за да облекчи бремето на дълговете си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още