IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bloomberg: Кристалина Георгиева с реални шансове да оглави ЕК

Според запознати тя може да се окаже сериозен кандидат в надпреварата за наследник на Жан-Клод Юнкер

22:14 | 14.05.19 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Правителствените и държавни ръководители на Европейския съюз обмислят все повече възможността българката Кристалина Георгиева, главен изпълнителен директор на Световната банка, да стане следващият председател на Европейската комисия, предава Bloomberg, позовавайки се на двама души, запознати с дискусиите.

Позицията е една от трите най-важни, които трябва да бъдат заети през следващите месеци, наред с тази на гуверньора на Европейската централна банка и председателя на Европейския съвет, съобщава Bloomberg TV Bulgaria. След като правителствата започнаха консултации, за да запълнят позициите, лидерите са обсъдили потенциални имена на срещата на върха в Сибиу, Румъния, през миналата седмица, като Георгиева се очертава като силен претендент за поста на Жан-Клод Юнкер.

Процесът ще се ускори след изборите за Европейски парламент през следващата седмица, а лидерите ще започнат да ограничават възможните кандидати на друга среща на високо равнище, насрочена за 28 май в Брюксел.

Георгиева е бивш вицепрезидент на ЕК и бе комисар по бюджета между 2014 и 2016 г., когато ръководи първото намаляване на многогодишния бюджет на ЕС. Тя се присъедини към Световната банка през 1993 г. и заема текущата си позиция от 2017 г. От април тя работи под ръководството на президента Дейвид Малпас, номиниран за позицията от американския държавен глава Доналд Тръмп, който неведнъж атакува политиката на банката за кредитирането за развиващите се страни. Говорител на Световната банка заяви, че институцията не коментира спекулации за служителите си.

Подобно на сегашния председател на комисията Жан-Клод Юнкер, Георгиева е член на десноцентристкия съюз, за който се прогнозира да спечели най-много места при изборите за Европейски парламент. Това, според Bloomberg, би могло да допринесе за нейната кандидатура.

Тя също така има и други предимства. Много правителства в ЕС смятат, че поне една от вакантните позиции трябва да бъде за жена за първи път и настояват за представителство на Източна Европа. Нейното евентуално назначаване ще даде на Франция и Германия, двете най-мощни държави в ЕС, повече свобода за действие, за да запълнят поне една от другите две свободни позиции.

Също на срещата на върха в Сибиу европейските социалисти определиха испанския премиер Педро Санчес да води преговори от тяхно име след изборите, съобщи El Correo. Санчес е сред лидерите на групата след победата си на парламентарните избори през миналия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
Asdf1234
преди 4 години
Жената е повече от подходяща, въпросът е да има късмет. Боричканията между Макрон и Меркел (ММ) да и отворят пътя. Май това е важното за нас.Лелка била, пиленцата и калинките са за Бате Милко, а лелките за работа. Ако беше бабичка, разбирам, но лелка - може. Не я познавам, но се надявам да е корава лелка, защото трябва да отстоява нашите интереси срещу лудия американец, сибирската лиса, и английските грандомани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 4 години
България винаги е била единна в подкрепата си за Ирина Бокова, като кандидат за генерален секретар на ООН. Нашата страна издигна кандидатурата на Кристалина Георгиева, едва след като САЩ и Великобритания ни уведомиха че ще гласуват с червена бюлетина за нея. Такава бюлетина от "велика" сила автоматично изхвърля участника от надпреварата. Нашето правителство консултира за Кристалина и всички даже русия и Китай заявиха, че нямат нищо против. На гласуването обаче те подадоха червения знак. Не можеш да разчиташ на думата на азиатци. Всичко останало е пропаганда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
red6
преди 4 години
Замисли се малко - лелката Кристалина или относително младичката калинка Мария Габриел? Защото за каквато и да е позиция в 105 от 100 случая аз избирам лелката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
Sakamano
преди 4 години
Аз също й пожелавам успех, очевидно е напълно квалифициран и способен човек и подходящ кандидат, ама... Още една лелка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 5
bgMan
преди 4 години
Пожелавам й успех.Русофилите пак ще пика*т газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 14
ivs
преди 4 години
Тази продажница е като американски вирус в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 7
vale1
преди 4 години
Както се казва а дано ,ама надали....Поне се надявам този път България да е единна в подкрепата си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 12
zelka007
преди 4 години
бре ... дано успее жената и дано не я омаже нещо хвърлено с/у винтилатора у нас ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още