IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бисер Петков: Стратегията за детето не беше добре представена

Документът не цели да се отнемат деца от биологичните им родители, категоричен е социалният министър

11:14 | 15.05.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Необходимо е да има Национална стратегия на детето, но проектът не беше добре представен пред публиката. Това заяви в ефира на bTV министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. Той е категоричен, че документът не цели да се отнемат деца от биологичните им родители. „Необходимо е да има стратегия и това произтича от Закона за закрила на детето, който определя, че държавната политика се базира на тази стратегия, приета от НС. Навярно проектът на Стратегия не беше достатъчно добре представен пред публиката, за да се разсеят страхове и съмнения, които са неоснователни. Неоснователно е, че стратегията има за цел „да краде” децата от биологичните им родители – няма такава цел”, категоричен беше Петков. 

Социалният министър допълни, че целта на документа е да се усъвършенства механизмът за превенция за изоставяне на деца и мерките за връщането им в биологичното семейство. „Твърде много деца в България се изоставят – 1058 деца са изоставени миналата година, 441 още в родилния дом. Тези деца трябва да получат закрила”, посочи министърът на труда и социалната политика.

Относно критиките към новата Методика за изчисляване на индивидуалните потребности, Петков обясни, че лимитът от 166 часа месечно за лична помощ е договорен при приемането на закона и поставянето на индивидуалните оценки протича нормално.

Социалният министър припомни още, че тази година се разширява обхвата на лицата, които ще имат право на енергийни помощи или около 255 хил. души ще могат да се възползват. „Предлага се и увеличение на помощта. Ако базата за изчисляване на помощта сега е 355 kWh за месец, се предлага изчисляването да става вече на база 500 kWh, което е над средното за домакинство”, посочи Петков.

Всеки министър носи оставката в джоба си – когато реши или премиерът я поиска, се подава. Така Петков коментира оставката на земеделския министър Румен Порожанов и допълни, че тя няма да доведе до трусове в управлението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:38 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Sandy
преди 4 години
Трябва да има стратегия и за политиците. Когато имат проблем с корупцията и кражбите, когато не си гледат работата както трябва, да бъда изключвани от процеса, отнети от политиката и предаването им в затвора за отглеждане и възпитание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
DarkStar
преди 4 години
Добре, че си направих труда лично да прегледам стратегията ( 70+ страници).На пръв поглед всичко е позитивно и цветя и рози... и като се замислиш по внимателно какво липсва в документа - при наличие на проблем с детето - родителите са изключени от процеса ?! Добра логика...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още