IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Салвини отново влиза в атака и този път привлече вниманието на пазарите

Ако се наложи да нарушим някои ограничения, като това за 3% или за 130-140%, ние ще го направим, категоричен бе италианският вицепремиер

14:51 | 15.05.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Италианският вицепремиер Матео Салвини се опитва да поеме отново инициативата в европейската предизборна кампания, като в процеса той успя да предизвика ново пазарно сътресение.

Поставен под напрежение от своя коалиционен партньор и водещ съперник в социологическите проучвания, ръководителят на крайнодясната партия „Лига“ отправи най-категоричното си предизвикателство към европейските фискални правила, обещавайки „да промени Европа напълно“, съобщава Bloomberg.

„Ако се наложи да нарушим някои ограничения, като това за 3% или за 130-140%, ние ще го направим“, каза той пред привърженици в бастиона на партията Верона, имайки предвид ограничението на ЕС за бюджетен дефицит и за правителствен дълг. „Докато безработицата не намалее наполовина в Италия, докато не достигнем 5%, ще похарчим всичко, което трябва да се похарчи“, допълни той.

След изказването му доходността по 2-годишните държавни ценни книжа достигна най-високото си ниво от февруари насам, като инвеститорите се насочват към по-сигурните германски облигации.

Със своето съотношение на дълга към брутния вътрешен продукт (БВП), по-голямо от което е единствено това на Гърция в еврозоната, Италия се превърна във финансовата бомба със закъснител, която държи ръководителите на блока будни вечерно време.

По-рано този месец Салвини заяви, че данъците в страната трябва да бъдат намалени, дори и това да е в нарушение на лимита от 3% на съотношението дефицит-БВП. Според Европейската комисия пропастта в бюджета ще достигне 3,5% през 2020 г., ако се предположи, че няма промяна във фискалната политика.

„Ако някой в Брюксел се оплаква, това не е наш проблем“, заяви Салвини. Според него фискалните правила са „остарели и се налагат без какъвто и да е било усет от ЕС“, става ясно от интервюто му за в. Corriere della Sera.

От парламентарните избори през март миналата година досега Салвини успя да се превърне във водещата фигура в управлението на страната, макар и неговата партия да е по-малкият партньор в управляващата коалиция. Но той трябваше да се изправи пред известни проблеми през изминалата седмица – корупционен скандал с негов икономически съветник, новата агресивна стратегия на Луиджи ди Майо от „Пет звезди“ и загубата на кметските избори в Сицилия.

„Омръзна ми от Европа, която казва „не“, която иска всички да имат несигурни работни места и да се пенсионират на 97 години, за да спести пари“, каза Салвини. „Нека Меркел, Сорос и Юнкер да се пенсионират на 97“, допълни той. Неговата партия прокара реформа за понижаване на пенсионната възраст в парламента по-рано тази година.

Призивите на Салвини обаче изглежда не могат да грабнат неговия коалиционен партньор Ди Майо. „През първите шест месеца от (мандата на – бел. ред.) правителството Салвини се представи като човек, заинтересуван от проблемите на хората, сега не мога вече да го позная“, заяви Ди Майо. „Сякаш е свалил суитшъра си и е облякъл най-хубавия костюм на старата политическа класа“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
LaCosta
преди 4 години
"Италия се превърна във финансовата бомба със закъснител, която държи ръководителите на блока будни вечерно време."Цяла вечер будни? Какъв ужасен ужасон!Горките изтощени ръководители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Mohave __
преди 4 години
Трябва да се направи всичко което е възможно . Философията на ЕЦБ трябва да се прилага повсеместно .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още