IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Съществуват конфликти в отношенията ни с Еманюел Макрон

Германският канцлер определи предстоящите европейски парламентарни избори като "специални"

23:15 | 15.05.19 г. 2
<p>
	Канцлерът на Германия Ангела Меркел. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Канцлерът на Германия Ангела Меркел. Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел призна, че има конфликтни отношения с френския президент Еманюел Макрон.

"Разбира се, отношенията ни са белязани от конфликти", казва Меркел в публикувано днес интервю за Süddeutsche Zeitung и добави, че "има разлики в манталитета" между нея и френския президент и "разлики в начина, по който двамата възприемат ролите си". 

През последните месеци тези двама европейски лидери имаха редица разногласия, вариращи от замразяването на оръжейните продажби за Саудитска Арабия, за което Германия взе решение след убийството на журналиста Джамал Кашоги, до бъдещето на ЕС, през Brexit и дадените на Великобритания отсрочки.

Меркел обаче подчертава в интервюто постигнатия "огромен напредък" благодарение на френско-германския тандем, по-специално напредъка в отбраната.

"Решихме заедно да разработим боен самолет и танк. Това, че разчитаме повече едни на други в политиката на отбраната е знак на доверие", изтъква Меркел.

През януари двамата лидери също така подписаха Аахенския договор за френско-германската интеграция и сътрудничество.

"Дали тези отношения са се влошили през последните месеци? "Не, ни най-малко", уверява Меркел. Тя обаче поставя ударението върху различните политики на двете страни.

"Аз съм канцлер на коалиционно правителство и съм много по-зависима от парламента, отколкото френският президент, който няма право да влиза в парламента" в името на разделението на изпълнителната и законодателната власт, казва Меркел.

По повод изборите за Европейски парламент следващата седмица Меркел смята, че те "са много важни, това са специални избори".

"Мнозина се тревожат за Европа, аз също", казва тя.

Меркел заявява в интервюто, че интересите на европейските страни участнички в иранското ядрено споразумение съвпадат с интересите на Русия и Китай, съобщи ТАСС.

Тя признава, че "Европа изглежда слаба в ситуацията около Иран, от една страна защото еврото не е водеща валута като щатския долар и за Европа е трудно да противопостави нещо на санкциите на САЩ. От друга страна Европа се развива. Това, че тя не е толкова разединена по този важен въпрос, колкото беше по време на войната в Ирак, само по себе си е ценно", казва германският канцлер.

Тя отбелязва, че в ЕС постоянно се налага да се изготвят общи позиции. "Това често е трудно заради различията в интересите, но се получава, нека помислим за политиката ни към конфликта в Украйна", казва Меркел.

Канцлерът напомня и, че ЕС е изготвил обща стратегия и за отношенията със страните от Африка.

"Напредваме стъпка по стъпка, макар и политическата ни сила засега да не отговаря на икономическите ни способности", заявява Меркел.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
majnata
преди 4 години
бе ти верно не се правиш ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 12
korn
преди 4 години
Канцлера е железен.По германски-методичен,стабилен,изпипващ детайлите и спокоен.Нмяа нищо общо с мачо дядовците които не спират да се правят на големи бабаити, Путин и Тръмп.Макрон никога няма да бъде лидер като Меркел.Да,всеки ще каже,тя покани бежанците.Но всъщност, това породи един по сезриозен дебат за Европейска армия, и ето-Франция и Германия започват да работят по нови оръжия.Заговори се за първия европейски самолетоносач.Ако го направят,ще е много добър,в това няма съмнение.Няма да е някой пушещ параход.Хората ще се изкефят,това ще е знак за величие.Но така пък ще заприличаме на Русия,САЩ и Китай, ще почнем и ние да се правим на бабаити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още