IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решението за кандидатурата на Кристалина Георгиева е на българския кабинет

Антиевропейските политици по всяка вероятност са чули призива на обществото, че желанието им е не за разпад на ЕС, твърди Весела Чернева

20:10 | 16.05.19 г. 2
<p>
	Дебатът на лидерите в сряда вечер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Дебатът на лидерите в сряда вечер. Снимка: Ройтерс

Кристалина Георгиева е безспорно утвърдено име в Брюксел, но решението за кандидатурата ѝ преди всичко е на българското правителство. Това мнение изказа главният директор „Програми“ и директор на българския офис на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева  в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

В такъв решителен за ЕС момент е важно начело да има хора с голяма експертиза, опит и познание на институциите. Разбира се, имат значение и балансите на силите, но този разговор и тази търговия тепърва предстои, заяви Чернева.

По думие ѝ Европейският съюз (ЕС) е изправен пред сериозен избор за новия състав на Европейската комисия (ЕК), тъй като залогът е практическото оцеляване на съюза. 

"Може би това ще са първите истински паневропейски избори. ЕС трябва да претърпи промяна или е заплашен от разпад“. Затова хората се вълнуват много повече и от общоевропейските теми, а не само от националните. 

Антиевропейските политици по всяка вероятност са чули призива на обществото, че желанието им е не за разпад на ЕС, а за реформата му, смята още Чернева.

По темата с бъдещия председател на ЕК Весела Чернева смята, че обединението на националните правителства ще има решаващата дума в избора.

„Бъдещият председател на ЕК все още не е сигурен. Видяхме силно представяне на Франс Тимерманс. Манфред Вебер също се представи убедително. Видяхме, обаче, ясно разграничение по националните теми. .

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
clock@glasstex.org
преди 4 години
Това малко прилича на отговара на Тръмп че не е знаел за парите дадени от адвоката му на Порно звездата.После каза че е ЗНАЕЛ но когато ги бил дал (той адвоката му-бившия защото вече е в затвора ) той не знаел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
Sandy
преди 4 години
Българският кабинет - най корумпирания в ЕС и един от най - корумпираните в света ! Мафията управлява, която си е присвоила цялата държава, а всички институции са подчинени и работят само и единствено за нея. Нито тая кандидатура ще бъде одобрена, нито чакалня за Шенген и евро ще има, нищо няма да има, докато за управници имаме доказани мутри, бандити и разбойници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още