IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Провалът на преговорите за Brexit потопи европейските борси

Книжата на британския туроператор Thomas Cook поевтиняха с близо 40%

19:54 | 17.05.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските борси завършиха сесията на червена територия на фона на засилването на страховете в областта на търговията и провала на преговорите за Brexit между управляващата Консервативна партия и опозиционната Лейбъристка партия, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 отбеляза спад от 0,34%, като автомобилният сектор поведе загубите с понижение от малко под 1%. Голям принос за спада в автомобилния сектор имаше BMW, чиито книжа поевтиняха с 5,2%.

Германският индекс DAX записа най-голямото понижение за деня от 0,58% до 12 238,94 пункта. Френският CAC 40 отписа 0,18% от стойността си и достигна равнище от 5438,23 пункта. Лондонският бенчмарк FTSE 100 заличи 0,07% до 7348,62 пункта.

Най-големият губещ за деня беше британският туроператор Thomas Cook, като цената на акциите му намаля с почти 40%, достигайки най-ниското си ниво от юли 2012 г. Тя записа най-голямата си загуба за един ден от ноември 2011 г. Анализатори от Citigroup понижиха рейтинга на книжата на компанията на „продавай“ след последното й предупреждение за печалбата в четвъртък и намалиха целевата си цена за акциите й на нула.

Инвеститорите продължиха да наблюдават търговската война между двете най-големи икономики в света. В същото време администрацията на Тръмп потвърди днес, че ще отложи налагането на мита върху вноса на коли от Европа до шест месеца, което финансовите ръководители на ЕС определиха като „мъдро решение“.

Надеждите, че двете най-големи политически партии във Великобритания могат да постигнат споразумение за Brexit се изпариха. Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин каза пред репортери тази сутрин, че разговорите са стигнали толкова далеч, колкото е било възможно, и партията му ще гласува против предложението на премиера Тереза Мей за Brexit. След новината паундът достигна най-ниското си ниво от четири месеца.

На корпоративния фронт Amazon съобщи, че води преговори за инвестиция от стотици милиони лири, които да вложи в британското приложение за доставка на храна Deliveroo, като част от новия кръг на набиране на капитал от фирмата, който е на стойност 575 млн. долара. Така общите набрани средства от компанията за доставка на храни до момента достигат 1,53 млрд. долара. Цената на акциите на конкурента на Deliveroo, Just Eat, намаля с 8,2% по време на търговията.

Британската нискотарифна авиокомпания EasyJet обяви загуба преди облагане с данъци за първото полугодие на фискалната 2019 г. от 272 млн. паунда (348,6 млн. долара) спрямо загуба от 68 млн. паунда за фискалната 2018 г. Книжата на компанията поскъпнаха с 5,3%.

Същевременно швейцарският производител на часовници Richemont обяви печалба за цялата година от 1,22 млрд. евро през 2018 г. Скокът се дължи основно на печалбата от 1,38 млрд. долара от преоценката на съществуващите акции на компанията Yoox-Net-A-Porter, която Richemont придоби през 2018 г. Цената на акциите на швейцарската компания се повиши с 2,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Императорът
преди 4 години
BMW падна заради ексдивидентната дата, не зарад обратняците. Поне проверявайте ЗАЩО става нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още