IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалните дивиденти са достигнали рекорд през първото тримесечие

Фармацевтичните компании са предложили най-големите дивиденти през първите три месеца на годината

19:25 | 20.05.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Компаниите в света са изплатили рекордни дивиденти през първото тримесечие на фона на отърсването от притесненията за забавяне на икономиката и на ръста на печалбите, съобщава Ройтерс.

Глобалните дивиденти са нараснали със 7,8% през първото тримесечие до 263,3 млрд. долара, като са достигнали темпа на растеж от предходната година и са тласнали глобалния индекс на дивидентите на Janus Henderson Group до исторически връх, сочи доклад на компанията.

Данните показват растящия оптимизъм на компаниите и помагат да се обясни продължаващата привлекателност на акциите на фона на глобалното търговско напрежение и безпокойството от забавяне на световната икономика.

Ескалиращият търговски спор между САЩ и Китай охлади глобалните пазари през последните няколко седмици, като тласна инвеститорите към активи-убежище като държавните ценни книжа.

„Растежът е малко по-висок, отколкото очакваме за годината като цяло. Предвид волатилността към края на миналата година и всички притеснения в света с Brexit и търговската война, този ръст е доста положителен“, казва Бен Лофтхауз, ръководител на отдел „Глобални приходи от акции“ в Janus Henderson Group.

Компанията очаква рекордни дивиденти от 1,43 трлн. долара да бъдат изплатени тази година, което е ръст с 4,2% спрямо предходната година. Това обаче е доста под повишението от 9,4% през 2018 г. и ще бъде най-бавният растеж от 2016 г.

Но ръстът е значително по-голям в сравнение с доходността от държавни ценни книжа. Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа беше около 2,4%, докато доходността от германски държавни ценни книжа достигна най-ниското си ниво от 2,5 години насам в петък.

Сред причините за големия скок през първото тримесечие е изплащането на специални дивиденти от BHP Group, Akzo Nobel и Novartis, което е компенсирало последиците от по-силния американски долар, отбелязва Janus Henderson в доклада си.

По сектори фармацевтичните компании са предложили най-големите дивиденти през първото тримесечие с 1 на всеки 8 изплатени долара в света благодарение на специалните дивиденти на Novartis и Roche.

Спад на нововъзникващите пазари

Само компаниите на нововъзникващите пазари са намалили изплатените дивиденти с 6,1% до 16,2 млрд. долара. Азиатско-тихоокеанският регион е отбелязал най-големия ръст от 14,7% до 18,1 млрд. долара, следван от Великобритания с повишение от 10,5% до 20,7 млрд. долара.

В Европа без Великобритания дивидентите са нараснали с най-бавния си темп от 2009 г., като покачването им се равнява на една трета от това в останалата част от света. Въпреки това изплатените дивиденти през първото тримесечие са отбелязали рекорд от 40 млрд. долара, сочи докладът.

Изплатените дивиденти в САЩ са се увеличили с 8,3% до 122,5 млрд. долара, като 90% от компаниите в индекса са повишили дивидентите си, а банките са имали най-голям принос за растежа.

Изплатените от американските банки дивиденти са нараснали с едва четвърт до 1,9 млрд. долара, което според Лофтхауз се дължи на значителното подобряване на счетоводните им баланси и на ускоряването на икономическия растеж.

Повечето северноамерикански компании са изплащали дивидент всяко тримесечие за разлика от останалите части на света, като регионът съставлява 60% от общите дивиденти в света през първото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Императорът
преди 4 години
Така е - сосни дивиденти навсякъде - не само BHP, но съща тоже така и Rio Tinto. Аз - ного доволен досега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още