IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на европейските доставчици на чипове за Huawei се сринаха

Повечето от тях отказват да коментират темата, очаквайки развитието на случая

14:12 | 20.05.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Цените на книжата на европейските производители на чипове – от STMicroelectronics до Infineon Technologies, се понижиха в началото на търговията днес в резултат от решението на САЩ да забрани доставките към Huawei Technologies – ход, който продължава да оказва влияние върху световните пазари, предава Bloomberg.

Акциите на STMicro понижиха стойността си с 8,4% в Париж, а тези на Infineon – с 5,3% във Франкфурт. Huawei генерира 2,35% от приходите от продажби на STMicro и 1,3% от тези на Infineon, сочат данни, събрани от Bloomberg.

Infineon е спряла доставки към Huawei, писа Nikkei Asian Review, позовавайки се на двама източници, запознати с въпроса. Не е ясно дали германският производител на чипове ще поднови бизнеса си с Huawei, след като изясни правните си проблеми тази седмица, допълва един от източниците на Nikkei.

NXP Semiconductors, която се търгува в Ню Йорк и генерира 1,6% ит продажбите си от Huawei, твърди, че има политика, която да гарантира, че отговаря на законите и търговските правила.

„Това важи и за доставките до Huawei, доколкото доставките са покрити от американската заповед“, обяви компанията днес, но отказа да даде повече подробности. Infineon не е отговорила веднага на запитването за коментар, докато STMicro е отказала да даде изявление.

Huawei е най-големият доставчик на мрежово оборудване в света и е вторият по големина производител на смартфони.

Мениджъри в редица производители на чипове, включително Intel, Qualcomm, Xilinx и Broadcom, са заявили на служителите си, че вече няма да извършват доставки до Huawei до второ нареждане, твърдят източници, запознати с въпроса.

Китайската компания твърди, че има запаси от чипове и други жизненоважни компоненти, за да поддържа бизнеса си поне още три месеца. Тя се е подготвяла за случилото се още от средата на 2018 г., съхранявайки компонентите, като същевременно е работила по собствени чипове, твърдят източници, запознати с въпроса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 4
Hahoto
преди 4 години
Oгpaничeниятa зa paбoтa c Нuаwе щe имa cepиoзeн нeгaтивeн eфe
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още