IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google Glass заживяват нов живот

Alphabet залага на нови възможности за използването на умните очила - в производството

18:20 | 20.05.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Помните ли Google Glass?

Огромният дебют на дигиталните очила на компанията преди шест години се превърна в един от най-грандиозните провали на Силициевата долина. Очилата бяха сметнати за твърде неудобни и претенциозни, а ранните потребители не останаха доволни. В резултат компанията майка Alphabet бързо се отказа от продукта.

Изглежда обаче нито времето, нито мястото за всичко това са били точните.

Ако потребителите не са напълно готови да носят спортни очила, които използват гласови команди, за да сърфират в интернет или да водят видео конферентни разговори, работниците във фабриките са готови. Alphabet, съвместно с Microsoft и още няколко стартъпа, връщат носимото устройство обратно, в опит да направят складовете и производството по-ефективни с помощта на технологията, пише Bloomberg.

Носимите устройства, независимо дали са под формата на очила, часовници или друго, насърчават продуктивността, като дават на служителите гъвкави възможности да вършат работата си без да се налага да държат iPad или лаптоп. Дигиталните аксесоари носят на служителите множество ползи.

Lockheed Martin наскоро започна да ползва HoloLens на Microsoft за производството на ракети. Струващите 3500 долара HoloLens намаляват задачите, обичайно вършени за два дни, до два часа и половина, твърди Шели Питърсън, която ръководи подразделението на Lockheed за развиващи се технологии.

"Виждаме възвръщаемост от инвестицията при първото ползване“, коментира още тя.

Според продуктовите разработчици ключът към търговския успех е добавянето на реалност, а не заменянето ѝ. Потребителите все пак могат да виждат какво има наоколо, но имат достъп и до виртуалните инструменти, когато и да се нуждаят от тях. След като работниците свикнат веднъж с технологията, носимите компютри стават част от ежедневната им работа и улесняват живота им – именно това е голямата цел.

Qualcomm произвежда чипове, които се ползват за подобен тип устройства, дело на стартъпа Realware, която тъкмо продаде 10 хил. от тях на финландската телекомуникационна компания UROS Group.

През следващото десетилетие технологията ще стане по-компактна и по-мощна, така че да замени смартфоните, твърди Хюго Суорт, който ръководи звеното на Qualcomm за разширена реалност.

Според Нехал Чокши, анализатор в Maxim Group, все още има да се измине дълъг път.

„В момента сме в самото, самото начало“, твърди той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още