IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Галъп интернешънъл“: Европейците имат различни очаквания за бъдещето на ЕС

Въпреки това гласоподавателите са обединени в привързаността си към блока, показва проучване на агенцията

21:45 | 21.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Макар и обединени в привързаността си към ЕС, европейските гласоподаватели са разделени в очакванията си за бъдещето на Съюза, показва проучване на „Галъп интернешънъл", цитирано от БТА.

Гражданите във Великобритания остават дълбоко разделени по въпроса за Brexit.

Мнозинството от анкетираните от двете страни на Ламанша са единни в страховете си, че в Европа може да има „ефект на доминото", при който ако Великобритания напусне, може да я последват и други, сочат данните.

Според 58 на сто от европейските граждани и 62 на сто от британските Brexit е по-лош за ЕС, отколкото за Обединеното кралство. Но нито европейците, нито британците са абсолютно убедени, че Brexit най-накрая ще се състои. За 39 процента от интервюираните в Европа Обединеното кралство ще остане (27 на сто във Великобритания очакват отмяна на резултата на референдума от 2016 г., а 29 процента не са сигурни). Изглежда, че несигурността ще продължи да доминира в политиката на ЕС, коментират анализаторите. В Източна Европа този възглед преобладава - 48 на сто казват, че Обединеното кралство ще остане в Съюза, докато 37 на сто смятат, че ще напусне.

По-голямата част от гражданите както на Острова, така и на Континента искат повече гъвкавост от ЕС в преговорите за излизането на Великобритания от блока, така че да се постигне споразумение. Това предполага, че ако има несъгласие по текущата сделка, то не е между обикновените граждани, а между политическия елит.

Повечето от британците са гласували за Brexit, защото само част от тях се чувстват европейци (42 на сто) и именно тук проучването разкрива голямата разлика с Европа, където 71 на сто от гражданите на ЕС се приемат за европейци, отбелязват от „Галъп интернешънъл". Съмненията, породени сред поданиците на Обединеното кралство, са следствие на десетилетия на антиевропейска реторика, обхванала британската преса. Факторът идентичност е в сърцето на проблема, смятат анализаторите.

Само дни преди европейските избори, гласоподаватели от цяла Европа остават дълбоко разделени относно това дали тези избори ще доведат до промяна. Всеки втори (49 на сто) очаква изборите да имат положително въздействие, докато 41 на сто смятат, че изборите няма да доведат до промяна в ЕС. Положителни очаквания имат шест от десет сред онези, които се идентифицират като граждани на ЕС, докато негативните очаквания доминират (65 процента) сред тези, които се чувстват по-отдалечени от ЕС. 

Мнозинството в първоначалния блок на ЕС (западните и северните държави-членки на ЕС) не очакват никаква положителна промяна след изборите за Европейски парламент, докато мнозинството в Южна Европа и новите страни-членки са по-оптимистично настроени по отношение на резултата.

Левите в ЕС са разделени (48 на сто оптимисти срещу 45 процента песимисти) в очакванията си за промяна, произтичаща от предстоящите избори. Крехко мнозинство от избирателите, заемащи по-центристки позиции (50 на сто на 42 на сто), са положително настроени. Ясно мнозинство сред десните избиратели (59 процента на 35 на сто) очакват положително развитие, посочва БТА. 

Това разделение е един от факторите за увеличаване на подкрепата на популистките партии в ЕС, смятат от „Галъп интернешънъл".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още