IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Салвини: Европа трябва да премахне всички ограничения за държавните бюджети

„Трябва да излезем от клетката“, призова италианският вицепремиер

20:10 | 22.05.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Матео Салвини по време на митинг в Милано. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Матео Салвини по време на митинг в Милано. Снимка: Ройтерс

Бюджетните правила на Европейския съюз, които ограничават дефицита и дълга за отделните държави членки, трябва да бъдат премахнати, за да може по този начин да бъде освободена икономиката на блока. Това заяви италианският вицепремиер Матео Салвини, цитиран от агенция Ройтерс.

„Трябва да излезем от клетката“, заяви той в интервю за телевизия Canale 5. В него той посочва също, че европейските политики през изминалото десетилетие са довели до „несигурност и отчаяние“.

Салвини, който също така и лидер на по-малкия коалиционен партньор в управлението – националистическата партия „Лига“, посочи в друга медийна изява, че въпреки сътресенията правителството няма да се разпадне след изборите за Европейски парламент на 26 май.

В италианските медии започнаха спекулации, че конфликтната коалиция може да се разпадне окончателно, ако на предстоящия вот „Лига“ изпревари своите съюзници от движението на Луиджи ди Майо „Пет звезди“.

„Правителството ще продължи четири години, тъй като върши добра работа“, заяви вицепремиерът в интервю за в. Il Corriere della Sera.

В изказване от миналата седмица Салвини отправи най-категоричното си предизвикателство към европейските фискални правила, обещавайки „да промени Европа напълно“.

„Ако се наложи да нарушим някои ограничения, като това за 3% или за 130-140%, ние ще го направим“, каза той пред привърженици в бастиона на партията Верона, имайки предвид ограничението на ЕС за бюджетен дефицит и за правителствен дълг. „Докато безработицата не намалее наполовина в Италия, докато не достигнем 5%, ще похарчим всичко, което трябва да се похарчи“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
korn
преди 4 години
Няма значение дали това което казва Салвини е изпълнимо,възможно и добро за европейците.Живеем във времена на гръмки изказвания и нулеви резултати.Хората имат нужда от революция, някой да им обещае че са специални,велики и че ще се разправим с целия свят.Всичко е цирк така или иначе,нито националистите са националисти,нито демократите демократи,даже и диктаторите вече не са това което бяха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
Sokratus
преди 4 години
Поредният *** се прави на Националист! Скоро ще го хванат и него!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
evtimvz
преди 4 години
Поредният далавераджия. Искаш да печатиш безконтролно евро и да си живееш на гърба на другите. Типичен гаден комунист. Излез от валутния съюз и си печати лирети, колкото искаш. Даже ги хвърляй по улиците като Евита Перон
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
пасъм
преди 4 години
Само си говори. Знае, че курсът към лиретата ще е страшен ако се стигне дотам :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още