IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Газовата връзка с Гърция е с ключова роля за целия регион

Поработихме тихичко, без самохвалство! Не е като с „Южен поток“ и нарушенията в обществените поръчки, твърди българският премиер

13:32 | 22.05.19 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Символичната първа копка на проекта.&nbsp;<em>Снимка: Investor Media Group</em></p>

Символичната първа копка на проекта. Снимка: Investor Media Group

Реализирането на междусистемната газова връзка между България и Гърция, чиято обща стойност възлиза на 220 млн. евро, ще има ключова роля за целия регион и за Европа. Това мнение изказа министър-председателят на България Бойко Борисов по време на срещата си с гръцкия премиер Алексис Ципрас преди официалния старт на изграждането на интерконектора между двете страни.

„Проектът е от стратегическо значение не само за нашите две държави, но и за цяла Европа, включително и за страните от Западните Балкани“, подчерта премиерът и изтъкна, че интерконекторът ще доведе до реална диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ. В разговора с гръцкия си колега той припомни, че в управленската програма на българското правителство е заложено като приоритет гарантиране на енергийната сигурност и развитие на пазара, включително подготвителните дейности, възлагане на строителството на обекта и въвеждането в експлоатация на газовата връзка България-Гърция през 2020 г. „Изпълняваме поставените задачи, за да осигурим инфраструктура, по която да се доставя газ за региона при конкурентни условия“, посочи още министър-председателят.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас благодари за топлия прием на Бойко Борисов и подчерта, че вертикалният коридор за транспортиране на природен газ ще превърне Балканите в енергиен център. По думите му днешната газова връзка може да бъде разширена към Сърбия и Румъния, с което и тези страни ще могат да диверсифицират своите доставки на „синьо гориво“.

„Днес е един преход между две страни, които се намират в ЕС и между два народа, които си сътрудничат, за да превърнат Балканите от поле на враждебност в поле на сътрудничество и съвместно развитие“, обяви гръцкият премиер. Той изрично обяви, че бъдещата връзка, която ще прерасне във вертикален газов коридор, ще идва от
Източното Средиземноморие. 

Наша визия и мечта е постепенното превръщане на Балканите от нестабилен регион, в такъв, който е пример за просперитет


„Наша визия и мечта е постепенното превръщане на Балканите от нестабилен регион, в такъв, който е пример за просперитет. И съм щастлив, че строителството на този газапровод е част от този процес“, посочи Ципрас.  

По време на срещата двамата правителствени ръководители отбелязаха и ключовото значение на междусистемната газова връзка като част от общите балкански проекти и посочиха важното значение на строежа и на пътищата, жп линиите, пристанищата, дигиталната инфраструктура за свързаността и стабилността на Балканите. „Колкото по-добре се развиват тези наши общи проекти, толкова по-добре е за инвестициите, за туризма, за пътникопотока, за товарите“, заяви още Бойко Борисов. Той добави, че след изборите са се разбрали с Ципрас да „строят тунели“.

„Поработихме тихичко, без самохвалство! Не е като с „Южен поток“ и нарушенията в обществените поръчки по време на мандата на БСП“, каза още българският премиер.

Изграждането на междусистемната газова връзка Гърция – България има за цел да осигури диверсификация не само на маршрутите, но и на източниците на природен газ за България и региона. Като част от развитието на Южния газов коридор, чрез IGB България и съседните ѝ страни ще имат достъп до алтернативни доставки от Каспийския регион, както и от съществуващи или бъдещи терминали за втечнен газ.

Общата стойност на проекта е 220 млн. евро. За реализацията му трябваха близо 10 години. Според първоначалния план трябваше да бъде завършен през 2013 г.

Припомняме, че в началото на април Европейската комисия (ЕК) одобри отпускането на 33 млн. евро за изграждането на връзката между газопроводите на България и Гърция.

Средствата ще послужат за строителството на газопровод с дължина 182 км между Комотини и Стара Загора.

Очаква се капацитетът на газопровода IGB да е до 3 млрд. куб. метра/година в посока Гърция-България. В зависимост от пазарния интерес той може да се увеличи до 5 млрд. куб. метра/година и да позволява обратно подаване (от България към Гърция) с допълнително изграждане на компресорна станция.

Интерконекторът между Гърция и България ще позволи на страната ни да получава газ от Азербайджан, който се добива от находището „Шах Дениз 2“. Тази отсечка се предвижда бъде свързана с „Трансадриатическия газопровод“, който ще транспортира природен газ до европейските пазари, достигайки територията на Италия. Проектът се финансира от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г., като общата му стойност е 470 млн. лв. (240,2 млн. евро), а отпуснатите безвъзмездни средства са 76,2 милиона лева. 

По-рано през март се разбра, че гръцкият министър на околната среда и енергетиката Йоргос Статакис е дал разрешение за строежа на интерконектора Гърция-България на територията на южната ни съседка.

През февруари стана ясно, че ICGB, проектната компания, създадена за газопровода, оставя в краткия списък 5 кандидати за втората фаза на дългата 182 км. връзка. Кандидатите са консорциум на Bonatti SpA (Италия), Главболгарстрой (България), GP Group АД (България); консорциум на Max Streicher (Италия) и Terna (Гърция); консорциум на Spiecapag (Франция) и Trace Group Hold (България); J&P AVAX S.A (Гърция); смесено дружество на China Petroleum Pipeline Engineering Co. Ltd. (Китай) и "АКТОР" (България).

В началото на април стана ясно, че проектната компания ICGB АД ще разгледа две оферти за строителство на газовата връзка с Гърция.  Прогнозната стойност на обществената поръчка е 145 млн. евро без ДДС, а срокът за изпълнение е 18 месеца, считано от започване на изпълнението. Над 10 български и чуждестранни компании и обединения проявиха първоначален интерес към обществената поръчка и подадоха документи в първа фаза на процедурата. Допуснати бяха ДЗЗД „АЙ ДЖИ БИ – 2018“ и J&P АВАКС. Избрана беше J&P АВАКС, като офертата е за 144 850 000 евро.

Преди седмица пък от АЙ ДЖИ БИ обявиха, че гръцката компания Corinth Pipeworks Industry S.A. е избрана да произвежда и доставя тръби за изграждането на газовата връзка между Гърция и България. Стойността на договора е 58,23 млн. евро, което представлява общата твърда цена на доставката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:54 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 7 rate down comment 8
Onia
преди 4 години
Ние не искаме диверсификация. Искаме само от ''майка'' Русия, на каквато цена кажат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 4 години
Лапсус. Цената на терминала е 350 милиона долара, а не милиарда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 4 години
Под целия регион се разбира България и другия руски сателит Сърбия. Общата ни потребност е около 6 млр куб метра на година. Газопровод с капацитет 5 е напълно достатъчен. Вероятно всичко това се афишира на фона на гласуваната в САЩ безвъзмездна помощ за такива енергийни проекти. Борисов се надява да убеди американците да ни подарят един плаващ терминал, точно с този капацитет - 6 млр куб метра. Цената е около 350 млр долара и е поносима. Но от всички писаници някой може да не види истината - Газпром не е това което беше.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 13
Стоян Петров
преди 4 години
За съжаление бъркаме не само нас но и цяла Европа. По време на нашето председателство трябваше се подготви и гласува поставянето на СП-2 под енергопакетите. Руските му "приятели" го посъветваха, че е разумно да не го прави за да стане проекта необратим. По време на нейното председателство Австрия също не си мръдна пруста. Не напразно путин ходи по сватбите на управляващата им партия. Трябваше председателството да поеме Румъния, за да се си дойдат нещата на мястото. В крайна сметка от всички най-много объркахме ***, защото ако САЩ наложат санкции вероятно проекта ще спре. Мисля си че отново ще бъде изядено руското агне, горкото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 15
Mavi Goz
преди 4 години
"Борисов: Газовата връзка с Гърция е с ключова роля за целия регион"Ключова, ключова... Колко да е ключова с 3 млрд. м3? Ключова е за нас -като секне руския газ през Украйна, да не се укостиме окончателно... Така или иначе, от основен транзитьор се докарахме до краен получател. Може нашият "играч" да е имал предвид "ключов" краен получател... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 0
mapto
преди 4 години
Не съм сигурен, че агнето ще се съгласи, че е цяло. Иначе не само вълкът, ами и лисицата, и мечката, и риса, и крокодила - всичките хищници сити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 3
zelka007
преди 4 години
тупкаха топката на място 10 години , за да мине номера с капацитета за отклонението към сърбия на саша милер , и сега се юрнаха :))) ... добър ни е бащицата ... и агнето цяло и вълът сит :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още