IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейски избори с френски привкус

Какво предлагат водещите партии във Франция и могат ли да изненадат с нещо ново гласоподавателите на фона на тлеещите социални вълнения в страната?

23:00 | 22.05.19 г.
<p>
	Марин Льо Пен. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Марин Льо Пен. Снимка: Ройтерс

Програмите на френските политически партии за предстоящите европейски избори съдържат предложения, които понякога са пресилени, дори нереалистични, пише Euractiv, анализирайки техния подход.

Добрата идея, която не работи

Много френски партии искат да предложат популярни мерки като данъчно облагане на технологичните гиганти, предложение, което се съдържа в по-голямата част от политическите програми, но би било невъзможно да се приложи в Европа поради липса на консенсус.

Данъчните реформи изискват единодушие, което Европейския съюз (ЕС) просто не успя да постигне, а европейските избори едва ли ще променят това, тъй като държавите членки на блока и евродепутатите се противопоставиха на данъка върху интернет компаниите, което французите наричат ​​данък GAFA.

Ирландия, Швеция, Дания и Финландия твърдо се противопоставиха на такова предложение само преди няколко месеца, което тласна правителството на премиера Едуард Филип да предложи френска версия.

Що се отнася до данъчните въпроси, съвместният списък между Френската социалистическа партия (PS) и лявоцентристката Place Publique предлага европейска корпоративна данъчна основа. Това е идея, която Европейската комисия (ЕК) вече е предложила няколко пъти, но която също е изправена пред опозиция от европейските държави.

Миграционната мода

По отношение на миграцията, френските политически партии имат различни предложения. Дясната консервативна Les Républicains (LR) предлага да се „денонсира Споразумението за миграция на ООН, подписано в Маракеш на европейско равнище, тъй като то насърчава миграцията и мултикултурализма“.

Глобалният договор на ООН за миграцията беше подписан от президента Еманюел Макрон през декември миналата година. Макар да имта за цел да подобри сътрудничеството в областта на международната миграция, мерките, изброени в договора, не са обвързващи.

Освен това всяка държава членка на ЕС е свободна да се присъедини или да откаже. Франция, например, все още се ангажира със споразумението, докато Австрия, Чехия и Унгария са се оттеглили от него. Въпросът следователно няма нищо общо с европейските избори.

Двойни стандарти

При други партии, като „Република, напред!“ на Макрон, предложенията, направени на европейско равнище, понякога противоречат на вземането на решения на национално ниво.

Такъв е случаят с глифозата. Макар първоначално Макрон да обеща да забрани използването на глифозат до 2021 г., по-късно той реши, че това начинание е неосъществимо.

И все пак, програмата на партийния му списък за европейските избори, водена от Натали Лоазо, все още споменава тази клетва… за 2021 година.

Извън темата

Медалът за решаването на най-тематичните въпроси отива при Националния фронт на Марин Льо Пен. Нейната партия е натрупала предложения, които не са свързани с това, което ЕС наистина може да направи.

Например, нейната партия призовава за въвеждане на „национален приоритет за социални помощи“, който зависи изцяло от френската държава.

Партията също така предложи да се сложи край на автоматичното подновяване на разрешенията за пребиваване, нещо, за което ЕС не може да реши.

Такъв е и случаят с предложението им за „закриване на радикални джамии“ и за експулсиране на „чуждестранни ислямисти“.

Въпреки че тези въпроси са широко обсъждани във Франция, бъдещите членове на Европейския парламент на Националния фронт няма да имат възможност да гласуват за европейски мерки, които са в тази насока.

Но партията на Льо Пен не е единствената, която прави предложения извън контекста на изборите.

Съвместната стратегия на PS-Place Publique предполага създаването на европейски данък за солидарност, подобно на френския солидарен данък върху богатството.

Фискалната амбиция на лявата „Непокорна Франция“ (FI) попада в същия капан. Като предлага „универсален данък за физическите лица в ЕС, който да сложи край на укриването на данъци“, списъкът, воден от Манон Обри, забравя, че ЕС няма думата по този въпрос.

Сред Зелените предложението за въвеждане на правото на гласуване на 16 години във всички европейски страни също не попада в рамките на изборите, тъй като държавите членки сами определят законната възраст за гласуване.

Дежавю

Друг подход е предложението за мерки, които вече са изпълнени, стратегия, която изглежда гарантира електорален успех.

Отново PS-Place Publique предлага създаването на бюджет в еврозоната, въпреки че това беше одобрено на европейско равнище през декември миналата година. Въпреки че това все още трябва да бъде потвърдено от държавите-членки на ЕС, предложението е в своя финален етап.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още