IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът за търговските преговори оживи евроборсите

Инвеститорите в Лондон сякаш игнорират реалния риск, че наследник на Мей може да бъде евроскептик, което да увеличи възможността за твърд Brexit

19:29 | 24.05.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В петък европейските фондови пазари възстановиха част от големите си вчерашни загуби, след като инвеститорите претеглиха с предпазлив оптимизъм последните коментари на президента на САЩ Доналд Тръмп за технологичния гигант Huawei и търговските преговори с втората по големина световна икономика Китай.

Късно в четвъртък Тръмп заяви, че оплакванията на САЩ срещу Huawei Technologies Co Ltd. могат да бъдат решени в рамките на търговското споразумение с Китай.

В същото време президентът на САЩ прогнозира бърз край на търговската война с Китай, въпреки че между двете страни не са планирани нови преговори на високо равнище, след като преди две седмици във Вашингтон приключи последният кръг от разговори, без да се стигне до споразумение. Според него има „добра възможност“ за скорошно постигане на търговска сделка с Китай.

Инвеститорите на световните капиталови пазари реагира през петъчната търговия с известен оптимизъм на последните му коментари след вчерашните сривове на фондовите борси, които бяха провокирани от опасения, че търговският конфликт между САЩ и Китай може да прерасне в технологична "студена война" с епицентър Huawei.

Общoевропейският индекс Stoxx Europe 600 приключи сесията с ръст от почти 0,6% на сто, като всички важни сектори и борси бяха на положителна територия. Акциите на компаниите от добивната промишленост, които имат силна експозиция към Китай, бяха сред най-печелившите, отскачайки с над 1%, отбелязва CNBC. Така индексът заличи част от вчерашния солиден спад с 1,4%.

Германският индекс DAX 30 и френският CAC40 също се повишиха - с 0,49% и 0,67%, а италианският индекс MIB - с 1,4%, след като те приключиха търговията в четвъртък с големи загуби между 1,8% и 2,1%.

Британският индекс FTSE100 отчете повишение с 0,65%, след като Тереза Мей обяви, че на 7 юни ще подаде оставка като премиер и лидер на управляващата консервативна партия, което ще сложи край на нейните тригодишни безплодни опити за отделянето на Великобритания от Европейския съюз. На този етап инвеститорите на борсата в Лондон сякаш игнорират реалния риск, че нейният наследник може да бъде евроскептик (Борис Джонсън), което ще увеличи опасността от Brexit без сделка. Джонсън, който се счита за фаворит да бъде новият премиер, обеща да осъществи Brexit до края на октомври - дори да се окаже невъзможно да се договори по-добра сделка с ЕС, предава The Indipendent.

По отношение на отделните компоненти, френският търговец на дребно Casino се изкачи до върха на европейския бенчмарк в петък, като акциите скочиха с почти 8%, след като  компанията майка Rallye мина под закрилата на кредиторите.

CNH Industrial също е със сериозен ръст, като акциите се повишиха с близо 3% на фона на обявяването за кампания за обратно изкупуване на акции.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 4 години
Пазарите просто правят пьяу-пьяу нагоре-надолу. Дори ако няма спад, пак е нещо, като се има предвид, че в Германия и Франция се плащат годишните дивиденти - а при ексдивидентна дата всички знаем какво става с.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още